Protest al gardienilor în faţa puşcăriei

Zeci de angajaţi ai Penitenciarului Botoşani au protestat ieri dimineaţă, timp de două ore, în faţa unităţii de detenţie, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile de muncă şi faţă de neacordarea unor drepturi salariale. Înfruntând frigul şi ploaia, dar dotaţi cu fluiere, vuvuzele şi pancarte, ei au cerut demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, întrucât, spun ei, problemele s-au agravat în ultima perioadă, iar soluţiile întârzie. Protestul a fost organizat de Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare şi de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, participând doar angajaţii aflaţi în afara orelor de serviciu.

Motivele care i-au scos în faţa unităţii sunt multiple. Sindicaliştii acuză că se simt marginalizaţi şi discriminaţi, întrucât ministrul Justiţiei nu a avizat plata salariului de merit începând cu luna august, la fel ca pentru ceilalţi salariaţi din sistemul de Apărare. În plus, din cauza lipsei personalului s-a ajuns ca angajaţii să presteze sute de ore suplimentare, care nu sunt plătite sau compensate cu zile libere. Din aceste motive, gardienii sunt nevoiţi să îndeplinească mai multe atribuţii, peste cele menţionate în fişa postului, iar concediile de odihnă nu mai sunt asigurate. La toate acestea se adaugă condiţiile de muncă insalubre.

„Cerem doar respectarea legii, aşa cum nouă ni se cere să respectăm legea şi drepturile deţinuţilor”, a declarat Dan Andrici, liderul judeţean al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare. Acţiunea a făcut parte din seria de pichetări organizate la nivel naţional, proteste asemănătoare având loc în acelaşi timp şi la penitenciarele din Arad, Aiud, Galaţi şi Găeşti.

 

Deja ai votat!