Personalul din şcoli, dezbinat de majorările salariale

 

Anul 2017 le-a adus salarii majorate angajaţilor din educaţie. Astfel, de la 1 ianuarie au fost majorate salariile cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar. În cazul acestor două categorii este vorba de o creştere de 15%, în medie.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI), a precizat că tot personalul didactic se aştepta la o majorare salarială de 15%, însă aceasta este diferenţiată. În cazul profesorilor debutanţi majorarea este de aproximativ 25%, pentru ca aceasta să ajungă la 10-12%, în cazul cadrelor cu vechime mare în învăţământ.

Salariul brut al profesorilor debutanţi este acum de 2.045 de lei brut, respectiv 1.400 de lei net, în timp ce al cadrelor didactice cu gradul I, cu o vechime de 18-22 de ani, de 3.159 de lei  brut, respectiv (2.200 lei net). În medie salariul unui cadru didactic a crescut cu 300-400 de lei brut.

Dacă această majorare a fost primită cu bucurie de personalul didactic şi didactic auxiliar, în rândul personalului nedidactic se menţine o stare de nemulţumire generată de nivelul scăzut al salariilor.

Deşi această categorie va beneficia de o majorare de 20%, de la 1 februarie, la stabilirea acestor drepturi nu se ţine cont de vechimea în muncă. Ani la rând sindicatele din educaţie au solicitat rezolvarea acestei probleme, însă fără vreun rezultat.

În învăţământul botoşănean lucrează 6.692 de persoane, respectiv 5.427 cadre didactice, 504 persoane reprezentând personal didactic auxiliar şi 701 angajaţi ca personal nedidactic.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!