duminică, iulie 14, 2024
AcasăLocal BTPersonalul din şcoli, dezbinat de majorările salariale

Personalul din şcoli, dezbinat de majorările salariale

 

Anul 2017 le-a adus salarii majorate angajaţilor din educaţie. Astfel, de la 1 ianuarie au fost majorate salariile cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar. În cazul acestor două categorii este vorba de o creştere de 15%, în medie.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI), a precizat că tot personalul didactic se aştepta la o majorare salarială de 15%, însă aceasta este diferenţiată. În cazul profesorilor debutanţi majorarea este de aproximativ 25%, pentru ca aceasta să ajungă la 10-12%, în cazul cadrelor cu vechime mare în învăţământ.

Salariul brut al profesorilor debutanţi este acum de 2.045 de lei brut, respectiv 1.400 de lei net, în timp ce al cadrelor didactice cu gradul I, cu o vechime de 18-22 de ani, de 3.159 de lei  brut, respectiv (2.200 lei net). În medie salariul unui cadru didactic a crescut cu 300-400 de lei brut.

Dacă această majorare a fost primită cu bucurie de personalul didactic şi didactic auxiliar, în rândul personalului nedidactic se menţine o stare de nemulţumire generată de nivelul scăzut al salariilor.

Deşi această categorie va beneficia de o majorare de 20%, de la 1 februarie, la stabilirea acestor drepturi nu se ţine cont de vechimea în muncă. Ani la rând sindicatele din educaţie au solicitat rezolvarea acestei probleme, însă fără vreun rezultat.

În învăţământul botoşănean lucrează 6.692 de persoane, respectiv 5.427 cadre didactice, 504 persoane reprezentând personal didactic auxiliar şi 701 angajaţi ca personal nedidactic.

 

– Virginia CONSTANTINIU

vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
36.5 ° C
37 °
36.1 °
19 %
2.8kmh
0 %
Dum
34 °
lun
39 °
mar
40 °
mie
39 °
joi
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La banii ăștia, normal că nu mai dau rest  aparatele.

EDITORIAL

Oamenii sunt adesea atrași de idei autoritare deoarece sunt deranjați de complexitate. Nu le place divizarea. Preferă unitatea. O avalanșă bruscă de diversitate -...

EPIGRAMA ZILEI

De-ar ști cucul să vorbească Cine nu l-ar fi-ntrebat De prin zona femeiască: -Zi-mi, pe unde-ai mai umblat?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...