Salvat de chirurgi la 102 ani

0

 

Chirurgii de la Spitalul Judeţean au efectuat anul trecut sute de intervenţii laparoscopice, iar, pentru că intervenţia este minim invazivă, recuperarea fiind de scurtă durată, numărul solicitărilor venite pentru acestea este în creştere.

În 2016, de exemplu, în cadrul Secţiei de Chirurgie Generală s-au efectuat aproximativ 600 de intervenţii laparoscopice. Media de vârstă a pacienţilor operaţi a fost de 55 de ani. Cel mai tânăr pacient a avut 16 ani, iar cel mai în vârstă 102 ani. „Durata medie a intervenţiei chirurgicale este de 30 minute, iar recuperarea postoperatorie este de scurtă durată faţă de operaţia clasică, pacienţii putând să îşi reia activităţile zilnice după aproximativ 24 de ore de la intervenţia chirurgicală”, a declarat medicul Ştefan Bercea, purtător de cuvânt de la Spitalul Judeţean.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, patologia chirurgicală care se poate rezolva laparoscopic în cadrul Secţiei de chirurgie generală de la Spitalul Judeţean cuprinde colecistita acută, apendicita acută, hernia hiatală, ulcerul perforat, varicocelul, rezecţia anterioară de rect.

Chirurgia laparoscopică, numită şi chirurgie minim invazivă sau celioscopie, este o tehnică chirurgicală modernă în care operaţiile intraabdominale se efectuează prin incizii mici, de obicei 0,5-1,5 cm, prin care se introduc ustensile speciale, numite trocare, cu ajutorul cărora se operează, spre deosebire de inciziile mari necesare în chirurgia clasică.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...