Veteran ameninţat cu puşcăria la 91 de ani

0

Situaţie incredibilă pentru un pensionar voiajor din comuna Lunca. În vârstă de aproape 91 de ani, Vasile Curecheriu a fost trimis din nou în judecată de procurori sub acuzaţia de înşelăciune, anchetatorii stabilind că în 2015 acesta ar fi călătorit peste 200 de curse pe ruta Botoşani-Bucureşti şi retur.

Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Botoşani, însă, având în vedere că faptele s-au petrecut în termenul de încercare stabilit la o altă condamnare, veteranul riscă să se aleagă acum cu o pedeapsă în regim de detenţie.

Pagubă de zeci de mii de lei

Născut pe 1 decembrie 1926, Vasile Curecheriu este veteran de război, însă are o pensie de numai câteva sute de lei aşa că, în încercarea de a-şi suplimenta veniturile, el a făcut un obicei din a cumpăra tichetele gratuite de călătorie oferite de stat veteranilor, cu care începe să călătorească. Dar nu singur, ci cu „însoţitor”, adică cu amatorii de chilipiruri pe care îi racola chiar de pe peronul gărilor, urmând ca aceştia să-i dea diferite sume de bani, mai mici faţă de preţul de la casa de bilete. În urma înţelegerii cu aceste persoane, bătrânul completa tichetele cu numele „însoţitorilor”, le viza la casa de bilete, de unde primea tichete cu loc. Doar că reprezentanţii CFR Călători au sesizat celelalte instituţii, susţinând că la mijloc ar fi o ilegalitate.

Din acest motiv, în ultimii zece ani veteranul călător a fost trimis în judecată pentru înşelăciune şi condamnat cu suspendare, fiind obligat şi la plata unor despăgubiri de ordinul zecilor de mii de lei pe motiv că acele tichete cumpărate „la negru” erau folosite nelegal de falşii „însoţitori”. Astfel, numai în acest ultim caz CFR Călători pretinde o pagubă de peste 20.000 de lei.

Audiat de fiecare dată, Vasile Curecheriu a recunoscut totul susţinând că a vrut să-şi suplimente veniturile, pentru a-şi procura medicamente. Interesant este că, dacă s-ar aduna toate călătoriile efectuate pe ruta Botoşani-Bucureşti şi retur, ar rezulta că bătrânul a făcut în 2015 peste 100 de drumuri până în capitală şi înapoi. Cum o călătorie cu trenul până la Bucureşti durează aproape 8 ore, rezultă că veteranul a petrecut în acel an peste 60 de zile non-stop în vagoanele CFR.

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
se încarcă...