Proces pentru recunoaşterea unui deces

0

Situaţie ingrată pentru rudele unui botoşănean care şi-a pus capăt zilelor în judeţul Bistriţa Năsăud, în primăvara lui 2014, prin autoincendiere. Pentru că trupul neînsufleţit a fost identificat de autorităţi mult mai târziu, certificatul de deces a fost emis pentru o persoană cu identitate necunoscută. Aşa se face că, la mai mult de trei ani de la tragedie, rudele botoşăneanului au trebuit să ceară în instanţă declararea judecătorească a morţii.

Tragedia s-a petrecut în noaptea de 24 spre 25 mai 2014, undeva între localităţile Leleşti şi Ciceu Corabia, din judeţul Bistriţa-Năsăud, când poliţiştii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în epava unei Skoda Octavia, care fusese incendiată.

Cazul a intrat în atenţia procurorilor bistriţeni, care au iniţiat o anchetă pentru a stabili identitatea victimei şi a clarifica împrejurările în care s-a petrecut totul. Investigaţiile au condus spre ipoteza că cel decedat ar fi un botoşănean, M.I., de 62 de ani, anchetatorii reuşind să refacă şi o parte din traseul urmat de acesta în ultimele clipe din viaţă, iar toate probele indicau un posibil suicid. Dar nu s-a putut merge doar pe presupuneri, aşa că a fost nevoie de cercetări suplimentare. Astfel, în urma expertizei biocriminalistice efectuate la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina-Minovici s-a concluzionat faptul că bărbatul de la care provenea profilul este în relaţie de înrudire cu fetele lui M.I.

Ancheta a fost finalizată abia anul acesta în septembrie, când Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a emis o ordonanţă de clasare, confirmând varianta suicidului. Astfel, decesul ar fi avut loc în cursul nopţii de 24 spre 25 mai 2014, în intervalul orar 0-6, iar moartea a fost una violentă.

În schimb, pentru a putea intra în legalitate, rudele au trebuit să deschidă acţiunea în instanţă. Aşa se face că sentinţa de recunoaştere a decesului a fost emisă luna trecută, însă Serviciul de stare civilă din cadrul Primăriei Botoşani va înregistra totul în registre abia după ce decizia rămâne definitivă.

Deja ai votat!