Cancerul afectează tot mai multe femei

Woman with breast cancer awareness ribbon

Numărul botoşănencelor diagnosticate cu cancer de sân şi de col uterin creşte alarmant de la un an la altul, fiind cu 25% mai multe cazuri faţă de acum cinci ani. Este vorba despre persoanele cu vârsta între 30 şi 39 de ani. Aşa se face că una din 1.000 de femei din România dezvoltă cancer de sân sau de col uterin până la 40 de ani, deci la o vârstă foarte tânără, potrivit unui studiu naţional.

O analiză a statisticilor europene din domeniu arată faptul că incidența cancerului de sân a crescut pe grupe de vârstă, cu 4% la categoria de vârstă 15-39 de ani şi cu 5% la categoria 40-49 ani. „Comparativ cu primul trimestru din 2012 şi 2013, în acest an sunt în evidenţe cu peste 200 mai multe cazuri de cancer de col uterin şi peste 200 de cancer de sân”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani. Astfel, în 2012 erau în evidenţe 850 de femei cu cancer de col uterin, în timp ce anul acesta există în statistici 1089, iar cancerul de sân a afectat anul acesta 1.058 de femei, faţă de 829 în 2012. Medicii specialişti spun că foarte multe dintre femei ajung prea târziu la medic și sunt nevoite să treacă prin intervenții chirurgicale mutilante și tratamente extrem de dificile. Dacă există cazuri în familie, pe lângă analizele şi controlul de rutină, testele genetice pot să ofere informaţii esenţiale. În urmă cu 10 ani, statisticile europene nu menţionau categoriile de vârstă extrem de mici, de 15-20 de ani la cancerul de col uterin, respectiv 20-24 de ani la cancerul de sân. Din 2008, însă, aceleaşi statistici arată o creştere constantă a incidenţei la tinere.

Ultimul raport realizat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca arată că incidența cancerului de col uterin, la categoria de vârstă 25-29 de ani, a depăşit 7 cazuri la 100.000 de locuitori. Pentru 30-34 de ani, numărul se apropie de 15. „Toate femeile care își încep viața intimă trebuie să facă o dată pe an testul Babeș-Papanicolau, care îţi arată dacă există modificări. În astfel de cazuri, medicul decide ce trebuie făcut, dacă e nevoie de o intervenție sau de o urmărire a evoluției leziunilor. Putem trece la următorul pas – colposcopia”, a precizat doctorul Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie.

Ultimele date prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru România, în 2017, arată că peste 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului de sân, ceea ce însemnă 1,56% din totalul deceselor. Aşa se face că această afecțiune este pe locul 7 în topul cauzelor de mortalitate de la noi, după afecțiuni cardiace, atac cerebral, cancer de plămâni, boli ale ficatului, afecțiuni respiratorii și hipertensiune. Mai mult, acelaşi studiu arată că, în țările cu un PIB mic și mediu pe cap de locuitor, cum este şi cazul României, cancerele de sân și de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile peste 30 de ani.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. Pai ne miram de ce cand este atat de clar? Pe langa mancarea nesanatoasa, modificata genetic, otravita cu zeci de E- uri… Solul otravit cu tot felul de ierbicite si pesticide care intra pe mana oricarui tampit, pardon, neavizat… In aer, darele mortii (CHEMTRAILS)- lasate de „partenerii strategici” americanoizi- impanzesc atmosfera cu substante nocive, disperseaza norii de ploaie (impiedicand- o sa se produca) creaza un mediu favorit imbolnavirilor grave inca de la varste fragede. Acest lucru se intampla in toate tarile NATO (Romania pe primul lor) in care americanoizii (papusarii mondiali) ne- au bagat spaima ca vin rusii peste noi, iar noi punem botul si ne temem de ei ca de bau- bau precum copiii de gradinita de la grupa mica. Romanii dorm in papuci sau sunt preocupati de afaceri, unii, de ziua de maine, altii… Iar „partenerul strategic”-NATO- a pus demult broastele la fiert, avand sustinerea si prin complotul tradatorilor nostri de neam si tara. Cand ne vom trezi va fi prea tarziu… Desteapta- te, romane! Sustine MERITOCRATIA!