Tentativă de suicid cu butelia terminată în puşcărie

0

Bărbatul din comuna Vârfu Câmpului, care a vrut să se sinucidă în toamna lui 2015 aruncându-şi casa în aer, a ajuns în puşcărie. Acuzat de distrugere prin incendiere, Dinu Constantin Barbălată, în vârstă de 53 de ani, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de trei ani, cinci luni şi 10 zile de închisoare în regim de detenţie, în această condamnare fiind incluse şi alte pedepse care au fost contopite. Grozăvia care l-a adus în atenţia opiniei publice s-a petrecut pe 18 septembrie 2015, când bărbatul, pe fondul unei depresii provocată de plecarea soţiei, care îl părăsise, şi-a luat adio de la vecini, după care a dat drumul la butelia de la aragaz şi a incendiat locuinţa. Anunţaţi de vecini, poliţiştii au alertat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie de la Dorohoi. La scurt timp a avut loc şi deflagraţia, suflul exploziei spulberând geamurile casei, toate bunurile din interior fiind cuprinse de flăcări. Ajunşi în câteva minute, pompierii au reuşit să stingă incendiul, bărbatul fiind găsit în ultima cameră a locuinţei. Ca prin minune, el a scăpat fără arsuri, dar s-a intoxicat cu monoxid de carbon din cauza fumului pe care l-a inhalat. Transportat la spital, bărbatul a fost acuzat de distrugere, iar anchetatorii l-au trimis în judecată pe motiv că a pus în pericol viaţa şi bunurile persoanelor din imediata vecinătate. În urma procesului, magistraţii Judecătoriei Dorohoi cât şi cei de la Curtea de Apel Suceava l-au condamnat la închisoare cu executare. Asta pentru că Dinu Constantin Barbălată mai furase în februarie şi martie 2013 mai multe lemne de la vecini şi s-a ales atunci cu un dosar penal pentru furt în care a fost condamnat. Încarcerat deja, bărbatul îşi execută pedeapsa în penitenciar.

Cert este că după tentativa de suicid cu butelia, Dinu Constantin Barbălată a fost protagonistul altui incident care i-a pus pe jar pe pompieri. În primăvara lui 2016, bărbatul a mers la o fântână adâncă de peste opt metri, după care s-a prins de funie şi şi-a dat drumul în puţ. Un sătean care era prin zonă a observat întreaga scenă şi a sunat la 112, bărbatul fiind scos din fântână cu ajutorul pompierilor. Sătenii au spus atunci că problemele bărbatului s-au acutizat după ce acesta s-a apucat de băut. De altfel, şi concubina acestuia îl părăsise tot din cauza comportamentului său la beţie.

Pedeapsa primită de Dinu Constantin Barbalată are la bază şi un alt motiv. Astfel, în momentul în care bărbatul a ameninţat că se sinucide cu butelia, el a copiat de fapt o tragedie petrecută în municipiul Botoşani cu numai câteva zile înainte. Pe 10 septembrie 2015, un botoşănean din Parcul Tineretului, părăsit de concubină, s-a stropit cu benzină, după care s-a baricadat în aapartament şi a dat drumul la gazul din butelie, provocând o explozie, urmată de un incendiu. În urma deflagraţiei, bărbatul a murit, doi poliţişti au fost răniţi, şapte locatari din bloc au avut nevoie de îngrijiri medicale acuzând intoxicaţii cu monoxid de carbon şi stări de panică. Prin pedeapsa aplicată, magistraaţii au încercat aastfel să-i descurajeze şi pe cei care ajung să-i pună în pericol pe cei din jurul lor, în urma unor gesturi extreme.

+0 -0
se încarcă...