Botoşăneni ajunşi la spital din cauza insolaţiei

0

Deşi suntem la mijlocul lunii august deja, încep să apară şi cazurile de insolaţie. Trei bărbaţi au ajuns sâmbătă la spital după ce au stat prea mult sub razele soarelui. Cei trei, cu vârste de 40, 42 şi 43 de ani, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe în cursul zilei de sâmbătă, fie cu ambulanţa sau pe cont propriu.

Primul a ajuns un bărbat venit din Spania în concediu, care îşi ajuta socrii în grădină. Bărbatul muncea de trei zile în soare, iar sâmbătă a început să simtă ameţeli şi stări de vomă. Alarmat, acesta a sunat la 112, iar o ambulanţă a ajuns în scurt timp pentru a-i acorda primul ajutor. În cele din urmă, bărbatul a fost adus la Urgenţe pentru a primi tratament de specialitate. La scurt timp după acesta au ajuns alţi doi bărbaţi, de această dată după ce au petrecut prea mult timp sub razele soarelui la gratare. Toţi au primit tratament de specialitate în Urgenţe, fiind internaţi pentru supraveghere medicală.

Cunoscută drept una dintre cele mai periculoase boli provocate de căldură, insolația reprezintă o situație de urgență în care viață persoanei afectate poate fi pusă în pericol. Victimă poate manifestă dureri de cap, incoerență în vorbire, stări de leșin, halucinații, convulsii și chiar comă în cazurile foarte grave. Temperatură corpului poate ajunge la 40 de grade celsius (sau chiar peste). Persoană care suferă de insolație este atât de deshidratată încât pielea să nu mai transpiră și este uscată și caldă la atingere. Simptomele insolației pot, în unele cazuri, imită un atac de inimă sau alte condiții medicale. În alte situații, pacientul poate manifestă într-o prima fază simptome de epuizare termică.

Principalele semne și simptome ale epuizării termice, care pot precede insolația, includ stare de greață, vomă, slăbiciune, oboseală excesiva, cefalee, crampe sau dureri musculare și stare confuză.

Cu toate acestea, unele persoane pot dezvoltă brusc simptome de insolație, fără nici un semnal de alarmă. Simptomele cele mai comune ale insolației includ temperatură ridicată a corpului, absența transpirației, piele roșie și/sau foarte uscată, puls rapid, dificultăți de respirație, comportament neobișnuit, halucinații, stare confuză, agitație, dezorientare sau stare se șoc și/sau comă.

Tratamentul insolației atât clasică cât și cea de efort este același: intervenția de urgență prin orice mijloace disponibile care ar puța să scadă temperatură corpului-de exemplu: comprese umede, un ventilator sau gheață aplicată sub axile (atenție, însă acest ultim remediu trebuie utilizat o perioadă scurtă de timp), etc. De asemenea, hidratarea este foarte importantă. Tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire ale unei persoane care suferă de insolație.

+0 -0
se încarcă...