Bătrâneţe amară din cauza datoriilor

0
bty

Maria Ababei are 83 de ani şi nu a mai reuşit să ţină pasul cu facturile lunare. Cu o pensie minimă şi mari probleme de sănătate, ea a acumulat restanţe de zeci de mii de lei la asociaţia de proprietari şi furnizorii de utilităţi. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, a fost înştiinţată recent de către un executor judecătoresc din Botoşani că i se va reţine lunar 1/3 din pensie, până la concurenţa sumei de 404,32 de lei, din care 41,39 de lei facturi restante la Modern Calor (aferente anului 2017) şi 362,93 de lei, cheltuieli cu executarea silită. Speriată că rămâne şi fără bruma de pensie, Maria Ababei s-a prezentat la redacţia Monitorul pentru a cere ajutor. „Nu ştiu ce să mă mai fac şi nu ştiu de la cine să mai cer ajutor”, s-a plâns bătrâna.

Singurul ajutor pe care se poate baza în următoarele zile este reprezentat de cei 50 de lei, contravaloarea tichetelor sociale pe care le va primi de la primărie. În rest, Dumnezeu cu mila.

Maria Ababei are şi un fiu foarte bolnav. A rămas ba fără căldură, ba fără energie electrică, ba fără apă caldă. O factură emisă pe 30 septembrie arată că la Modern Calor are restanţe care au ajuns la 8.964 de lei. De la Nova Apaserv a primit pe 24 octombrie somaţie în care se arată că figurează cu o restanţă la plată de 6.160 de lei. La acestea se adaugă restanţa de peste 5.000 de lei la asociaţia de proprietari.

În numele ei a fost depusă o solicitare la primarul Cătălin Flutur vizând acordarea unui ajutor de urgenţă de la Guvern. Dosarul urmează să fie instrumentat de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Botoşani. Dosarul va ajunge apoi la Agenţie Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS, a declarat că un asistent social din cadrul instituţiei se va deplasa la domiciliul bătrânei pentru a analiza situaţia. „Este posibil să primească un ajutor de urgenţă. Acest tip de ajutor nu se acordă strict din cauza datoriilor, dar se analizează situaţia, în contextul în care Maria Ababei are şi probleme de sănătate şi venituri mici din cauza cărora a ajuns să aibă asemenea probleme. Vom lua legătura şi cu colegii din primărie să grăbim lucrurile”, a mai spus oficialul.

Deja ai votat!
se încarcă...