spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTHeliport la Botoşani construit din fonduri europene

Heliport la Botoşani construit din fonduri europene

Heliportul din municipiul Botoşani, care va deservi aterizarea şi decolarea elicopterului SMURD, va fi realizat cu fonduri europene, în cadrul unui proiect comun cu Republica Moldova. Anunţul a fost făcut astăzi, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Astfel, miercuri,14 noiembrie a.c., Comisia Europeană a aprobat cele patru proiecte mari de infrastructură propuse pentru finanţare prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Valoarea totală a acestora este de 40,5 milioane de euro, din care 24,3 milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Cele patru proiecte sunt:
1. Infrastructură de comunicaţii;
2. Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România-Moldova;
3. Îmbunătăţirea structurii de operare SMURD;
4. Reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România – Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leuşeni, Sculeni – Sculeni şi Giurgiuleşti – Giurgiuleşti.

Proiectul Infrastructura de comunicaţii reprezintă continuarea celui din perioada 2007-2013, finanţat prin programul trilateral România-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibră optică pe ruta Iaşi – Chişinău, va fi construit şi operaţionalizat un centru trilateral de poliţie în Republica Moldova şi vor fi interconectate inspectoratele de poliţie din Republica Moldova.

Proiectul privind structura de operare SMURD reprezintă continuarea finanţării acordate în perioada 2007-2013, prin intermediul căruia au fost puse bazele acestui sistem de intervenţie în Republica Moldova. In acest caz se are în vedere construirea a 7 piste de aterizare pentru elicoptere – trei în România (Iaşi, Galaţi, Botoşani sau Vaslui) şi patru în Republica Moldova (Chişinău – 2, Bălţi – 1, Cahul -1), construirea unui poligon de pregătire (Iaşi) pentru personalul din serviciile de urgenţă din ambele state, respectiv construirea a două Unităţi de Primiri Urgenţe (Chişinău şi Bălţi – Republica Moldova).

Activităţile proiectelor vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanţare.

Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
8 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...