spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, Duminica Floriilor

Astăzi – Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, Duminica Floriilor

Biserica Ortodoxă celebrează Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Sărbătoarea are la bază evenimentul intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim înainte de Patimile şi Învierea Sa din morţi. Prin această intrare, se împlinea una din proorocirile mesianice ale Vechiului Testament, şi anume cea a prorocului Zaharia, făcută cu 500 de ani înainte de naşterea Domnului, prin care spunea: ,,Bucură-te foarte, fiica Sionului, căci iată împăratul tău vine la tine drept şi biruitor: smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”.

Mulţimea l-a întâmpinat pe Iisus cu ramuri de finic şi cântări de bucurie:  “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” De la acest fapt a luat naştere sărbătoarea Floriilor, unul din cele zece praznice împărăteşti în cinstea Mântuitorului.

Mântuitorul a fost primit cu bucurie datorită învierii lui Lazăr din mormânt, minune sărbătorită în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor. Biruinţa Sa asupra morţii lui Lazăr prevesteşte biruinţa asupra propriei morţi. Intrarea triumfală în Ierusalim a anunţat că El este Mesia cel aşteptat. Mântuitorul Iisus Hristos nu a intrat călare pe un cal, ci pe un asin, ca semn al smereniei  şi neacceptării tronului lumesc.

Creştinii merg astăzi la biserică cu ramuri de salcie, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ramurile de salcie se binecuvântează cu o rugăciune specială, înaintea Sfintei Liturghii şi se împart credincioşilor, care le ţin în mâini în timpul slujbei, ca simbol al biruinţei împotriva morţii, Ramurile sfinţite sunt aşezate în case, la icoane, sau candele, până în anul următor, fiind aducătoare de bine.

Ramura de salcie sfinţită este folosită în scopuri terapeutice. Bătrânele se încingeau cu ramuri de salcie ca să nu le mai doară spatele. Exista şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, atunci când veneau de la biserică, cu convingerea că aşa copiii vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim marchează ultima săptămână din viaţa Sa pământească. Mâine începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile vor fi oficiate Deniile, slujbe prin care credincioşii sunt chemaţi să-L însoţească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea şi Învierea Sa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...