spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTPreot Petru Fercal - Suntem îndemnaţi în aceste vremuri să avem pace...

Preot Petru Fercal – Suntem îndemnaţi în aceste vremuri să avem pace şi înţelegere între noi (video)

Ca în fiecare an, Protopopiatul Botoşani, a organizat Procesiunea de Florii. Aproximativ 1500 de botoşăneni au participat la procesiunea care a amintit de intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. În finalul procesiunii, preotul Petru Fercal, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, a rostit un cuvânt de învăţătură care i-a emoţionat până la lacrimi pe cei prezenţi.

„Ne aflăm în comuniunea iubirii, și această comuniune poate asigura pe fața întregului pământ o viață binecuvântată și o viață cu roade multe. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a venit nu ca un împărat cu slavă și cu onoruri, ci smerit pe mânz de asină, și totuși toți strigau: Osana, Osana, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului. Evreii din vremea aceea l-au perceput pe Mântuitor ca pe un eliberator politic, care avea să le aducă regatul poporului ales la starea de odinioară, din timpul lui David și Solomon, însă Mântuitorul a venit nu cu sabia, ci cu iubirea, cu iertarea și cu smerenia. De ce? Ca să poată să unească toate popoarele lumii sub același sceptru: Sfânta Cruce despre care vorbește prorocul Isaia, că toate popoarele se vor aduna sub același standard. Pentru că Sfânta Cruce înseamnă jertfă, înseamnă iertare, înseamnă îngăduință.

Mântuitorul nu a venit ca să învrăjbească popoarele, ci a venit să le însoțească, să le unească și toți să ajungă la conștiința că sunt creatura aceluiași Dumnezeu, sunt frați între ei și prin Taina Sfântului Botez sunt chemați să tindă spre viața cea nouă. De aceea Mântuitorul, iată, i-a îndemnat pe oameni ca prin liberul arbitru să aleagă această chemare și stare.

Oare ne-am întrebat ce înseamnă aceasta? Înseamnă să avem puțină răbdare. Să nu umblăm cu patimă, cu păreri personale sub aspectul credinței noastre, să cercetăm mult, cu luare aminte, cu multă, multă răbdare și înțelepciune. Nu ca să despărțim sau ca să ne impunem punctul nostru de vedere, ci ca să ajungem cu adevărat la o comuniune: un Domn, o Credință, un Botez. Iar aceasta nu se face prin sabie sau prin alte metode, ci se face prin iubire, smerenie și multă înțelepciune.

Să nu uităm ce i-a spus Mântuitorul Sfântului Petru: Bagă sabia în teacă! Cel ce scoate sabia de sabie va muri. Mântuitorul nu a venit ca să îndemne pe oameni să scoată sabia și să se războiască între ei, ci a venit cu duhul dragostei, al iubirii și al comuniunii. Ca prin răbdare, prin smerenie și prin bunătate să se regăsească în dialog. Nu sub imperiul pornirilor, al mândriei și al slavei deșarte. Spune Mântuitorul: cel ce se va înălța, acela se va smeri”, a declarat Petru Fercal.

Acesta a arătat apoi că în pelerinajul iubirii și al comuniunii, credincioşii au dorit să-şi mărturisească credinţa, să arate că doresc să cunoască adevărul.

„Suntem îndemnați în aceste vremuri de post, și iată am ajuns în Ajun de Săptămâna Sfintelor Pătimiri, să învățăm de la Mântuitorul să avem pace și înțelegere între noi. Suntem frați, nu trebuie să ne jignim, să ne prigonim, nu trebuie să pornim la acte necugetate, pentru că istoria ne dă nenumărate exemple prin care s-au distrus nu numai vieți, ci și credință, și sentimente și opere de artă, și comuniune, și înțelegere. Trebuie să ajungem la acea gândire și lucrare duhovnicească, ca toți să fim una. Și putem ajunge la această trăire și stare ascultând de Mântuitorul.

Dacă ne vom smeri, dacă ne vom respecta reciproc și dacă ne vom prețui unii pe alții îngăduindu-ne cu multă răbdare, putem ajungem la aceeași credință: la un Domn, la o Credință, la un Botez.

Suntem chemați să ne rugăm. Să învățăm de la mari trăitori ce înseamnă să jertfești pentru aproapele tău, pentru binele aproapelui, nu pentru pornirile personale, ci pentru binele a toată lumea. Mântuitorul nu a venit să mântuiască doar un popor, ci i-a chemat pe toți la credința adevărului.

Mesajul acestei procesiuni este să ne unim sincer, să ne ajutăm unii pe alții indiferent de cultură, de credință, de stare socială, de gândire. Suntem oameni, avem suflet și avem datoria să fim una în ascultarea lui Dumnezeu.

Ne rugăm lui Dumnezeu să își reverse asupra noastră înțelepciunea, puterea, lucrarea din iubire ca să ajungem să vedem adevărul. Să fim cetățeni ai Raiului.

De noi depinde frumusețea Pământului. Dacă vrem Raiul pe Pământ, noi îl facem! Doar să ne smerim, să cerem ajutorul lui Dumnezeu”, a mai spus preotul Petru Fercal.

bdr

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.9 °
18.6 °
53 %
4.6kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...