sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTS-a cutremurat judeţul

S-a cutremurat judeţul

Un cutremur cu magnitudinea 2,3 pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 1:46, judeţul Botoşani, fiind un fenomen foarte rar pentru această zonă a ţării. Epicentrul a fost în zona de limită dintre comunele Mihălăşeni şi Dobârceni, mai exact la nord-est de satul Murguţa. Cutremurul s-a produs la o mică adâncime, cinci kilometri, şi a avut o magnitudine de 2,3 grade.

Oraşele aflate în apropiere de epicentru sunt: Săveni (33 kilometri), Hîrlău (48 kilometri), Botoşani (53 kilometri), Târgu Frumos (64 kilometri), Darabani (69 kilometri).

Până la cutremurul de sâmbătă, în ultimii ani, în judeţ, au mai avut epicentrul alte două, de mică magnitudine, acum cinci ani.

Pe 9 ianuarie 2014, la ora 6:45 a avut loc un seism cu magnitudinea de 2,5 grade Richter. Epicentrul a fost localizat în apropierea localităţii Arborea de lângă Dorohoi, la o adâncime de şase kilometri, iar mişcarea tectonică a fost resimţită la Dorohoi (15 kilometri), Botoşani (37 de kilometri) şi Suceava (49 de kilometri).

Apoi, pe 30 octombrie 2014 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora 23:28:01 la o adâncime de trei kilometri, având epicentrul în apropierea satului Cheliş, din comuna Suliţa. Mişcarea tectonică a fost resimţită în toate localităţile învecinate, inclusiv la Botoşani, însă nu au existat pagube.

Judeţul Botoşani nu este cunoscut ca o zonă seismică şi nici măcar ca una cu risc seismic important, marile cutremure care au avut loc în Vrancea neafectând grav judeţul”, declara, recent, Gheorghe Slavic, profesor doctor în geografie.

În evidenţele Institutului Naţional de Fizică a Pământului mai există câteva înregistrări despre nişte mişcări seismice produse în judeţul nostru, două ceva mai recente (1981 şi 2008), iar patru de la sfârşitul secolului XIX (1898) – începutul secolului XX (1902 şi două în 1903).

În acest an, în România, cel mai puternic cutremur s-a produs pe 9 ianuarie 2019, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 4,4 pe scara Richter. Anul trecut, pe 28 octombrie, a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...