vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPrimar mort pe treptele spitalului (video)

Primar mort pe treptele spitalului (video)

Criza de medici cu care se confruntă judeţul face victime în rândul botoşănenilor. Primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, în vârstă de 57 de ani, a decedat ieri după-amiază în condiţii revoltătoare. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce era în Săveni, cu câteva treburi administrative. Ca orice om care are o problemă de sănătate, acesta a decis să apeleze la ajutorul cadrelor medicale de la Secţia Săveni a Spitalului Judeţean Botoşani, fostul Spital Orăşenesc Săveni. Bărbatul s-a urcat în maşina personală, a mers la spital, unde, spre surprinderea acestuia, camera de gardă era închisă, medicii şi asistentele fiind în concediu, iar pe secţia de medicină internă erau doar câţiva asistenţi, medicul fiind, de asemenea, în concediu.

Bărbatul şi-a sunat apropiaţii şi le-a spus că a fost consultat de o asistentă, care i-a făcut un EKG şi i-a spus să stea liniştit deoarece nu are nimic. Bărbatul s-a ridicat şi a decis să plece să îşi continue activitatea pentru care a venit, liniştit că totul era bine. Nu a mai apucat, însă, decât să facă câţiva paşi, deoarece, pe scările spitalului, s-a prăbuşit inconştient.

Cadrele medicale au sunat la 112

Cadrele medicale şi infirmierii au sărit imediat în ajutor, fiind apelat şi serviciul 112, pentru ca primarul să poată primi asistenţă medicală adecvată, deşi se afla într-un spital. La faţa locului a ajuns un echipaj cu asistent de la Ambulanţa Săveni, iar de la Botoşani a fost trimis echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD. Cadrele medicale au luptat mai bine de o oră pentru a-i reporni inima acestuia, fiindu-i administrate 12 fiole de adrenalină şi nu mai puţin de şase şocuri electrice. Din păcate, fără rezultat. „Manevrele de resuscitare au fost începute imediat de echipajul SAJ Săveni. Ulterior, la sosirea echipajului TIM-SMURD a fost continuat protocolul timp de mai bine de 40 de minute. Din păcate, cordul pacientului nu a mai putut fi reanimat, fiind declarat decesul”, a precizat medicul primar în urgenţe Ramona Elena Guraliuc, coordonator al UPU-SMURD Botoşani.

Familia primarului, cât şi viceprimarul din Vorniceni au ajuns la Săveni la unitatea sanitară, fiind revoltaţi de lipsa cadrelor medicale, mai ales că la intrarea în secţia care ar trebui să asigure asistenţa medicală pentru peste 7.000 de oameni, aceştia sunt întâmpinaţi cu mesajul „În perioada 26.06.2019 – 10.07.2019 activitatea camerei de gardă este închisă”.

Poliţiştii au deschis un dosar în acest caz fiind solicitată şi o autopsie pentru a se stabili cauzele decesului.

Spital propus în trecut pentru desfiinţare

„Monitorul de Botoşani” a semnalat problema crizei de personal cu care se confruntă spitalele din judeţ încă de săptămâna trecută, secţia de la Săveni fiind grav afectată de lipsa de medici. La această situaţie s-a ajuns după ce patru dintre cei cinci medici din cadrul Secţiei Săveni au ieşit la pensie, încă de anul trecut, însă în locul lor nu a mai venit nimeni. De altfel, şi cei doi medici care asigură acum continuitatea secţiei sunt pensionari, însă lucrează în continuare pentru spital, prin convenţie.

Secţie externă a SJU „Mavromati” Botoşani, unitatea medicală deserveşte toţi locuitorii din zona oraşului Săveni.

Unitatea a fost şi în centrul unui conflict politic în 2011, în momentul în care mai multe spitale din ţară s-au desfiinţat sau comasat. Iniţial, unitatea era propusă pentru desfiinţare, de către Ministerul Sănătăţii, care vedea inoportună menţinerea ei încă de pe atunci. Mai multe presiuni politice de la acea vreme au făcut însă ca spitalul să fie transformat într-o secţie exterioară a Spitalului Judeţean, salariile şi sporurile personalului medical de acolo crescând astfel simţitor.

În 2015 Maternitatea din cadrul aceleiaşi unităţi sanitare a fost închisă.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...