Fetiță otrăvită trimisă la Iași

0
464

O fetiţă din judeţul Botoşani a ajuns la Iaşi în stare gravă după ce s-a otrăvit cu fructe de mătrăgună.

Copilul, din Mihălăşeni, a ajuns în atenţia medicilor după ce, mama lui, a sunat disperată la 112, pentu a le cere ajutorul. Femeia, care mai are un copil, iar soţul îi este plecat în străinătate, se afla cu fetița de doi ani pe câmp, unde strângea porumb. La un moment dat, micuţa a dispărut din raza vizuală a femeii, iar peste câteva minute, când mama a găsit-o, aceasta avea în mână şi în gură mai multe fructe de mătrăgună.

Speriată, femeia i le-a dat jos din gură, însă copila apucase să înghită deja câteva. Din acest motiv a apelat la 112, o ambulanţă aducând fetiţa la Botoşani, însă medicii de aici au decis transferul acesteia imediat la Iaşi, unde se pot monitoriza mai bine astfel de cazuri de otrăvire.
O ambulanţă cu medic a preluat-o pe fetiţă şi a transportat-o la Spitalul de Copii Iaşi. „Copila era agitată, avea ochii ieşiţi din orbite şi avea halucinaţii vizuale şi auditive. A fost stabilizată pe timpul transportlui şi predată colegilor de la Iaşi”, a precizat medicul Bogdan Ursu, din cadrul SJA Botoşani.

Mătrăguna se mai numeste, popular, „cireşele morţii” sau „murea diavolului”. Atât fructele, cât şi frunzele sunt extrem de toxice, cunoscându-se situaţii în care copiii au murit după ce au mâncat 1-2 fructe.

Considerată una dintre cele mai otrăvitoare plante din întreaga Emisferă Vestică, consumul fructelor duce la delir, halucinaţii, tahicardie, mari dureri de cap, convulsii asemănătoare epilepsiei.

Dacă nu se primeşte la timp antidotul, se poate sfârşi din cauza problemelor de respiraţie şi a dereglării ritmului cardiac.

Deja ai votat!