Arestări în Italia, după moartea unui botoşănean

0

Un italian şi un macedonean au fost arestaţi astăzi (n.r. – miercuri, 13 noiembrie a.c.) de autorităţile judiciare din Italia, sub acuzaţia de ucidere din culpă şi încălcarea reglementărilor de securitate în muncă, fiind bănuiţi că ar fi responsabili de decesul unui botoşănean, care şi-a pierdut viaţa în luna iunie a.c., în urma unui accident de muncă. Cei doi suspecţi, D.P. și Z.M., de 45 şi respectiv 42 de ani, au fost plasaţi în arest la domiciliu şi riscă să fie trimişi în faţa magistraţilor.

Informaţia a fost făcută publică de presa din peninsulă, care a precizat că cei doi suspecţi au fost ridicaţi azi dimineaţă în urma unei operaţiuni organizată de carabinierii italieni. Potrivit publicaţiei online ViterboNews24, alţi doi suspecţi – un român şi un italian C.I.K., de 31 de ani, şi E.E., de 36 de ani, reprezentant legal al firmei şi respectiv proprietar al tractorului agricol – au fost audiaţi ca martori, urmând să fie cercetaţi pentru aceleaşi acuzaţii.

Potrivit presei italiene, măsurile dispuse astăzi au venit după mai multe activităţi de investigare complexe, care au cuprins percheziţii domiciliare, ridicări de documente, interceptări telefonice şi mai multe audieri. Astfel, în urma anchetei, carabinierii au stabilit că aproape toţi muncitorii de la firma respectivă au fost angajaţi pentru activităţi de tăiere, colectare şi încărcare a lemnului, fără a li se facă instructajul de protecţie a muncii, folosind echipamentele deşi nu fuseseră instruiţi în acest sens.

Ba mai mult, în timpul investigaţiilor au ieşit la iveală alte două accidente de muncă. Primul, care nu a fost raportat autorităților, ar fi avut loc la Castel Giorgio în 2018. Atunci, cetăţeanul român CIK, în vârstă de 31 de ani, s-ar fi răsturnat cu un tractor agricol şi a ajuns la spital cu răni, dar a declarat că a fost vorba o cădere accidentală. Al doilea s-a produs în primăvara anului 2019 la Piansano, în care cetăţeanul român C.P., în vârstă de 37 de ani, s-ar fi tăiat grav la un picior cu un fierăstrău. „Încălcările importante în ceea ce priveşte siguranţa la locul de muncă au dus la moartea unui băiat foarte tânăr”, a concluzionat şeful carabinierilor din Viterbo (Italia), Andrea Antonazzo, care i-a invitat pe toţi cei care muncesc în condiţii nelegale să sesiseze autorităţile pentru luarea măsurilor legale.

Tragedia în urma căreia şi-a pierdut viaţa botoşăneanul Dumitru Botan a avut loc pe 16 iunie a.c., când tânărul, în vârstă de 29 de ani, mergea cu un tractor pe un drum forestier dintr-o pădure pentru a scoate lemnul, când vehiculul s-a răsturnat şi a căzut într-o râpă adâncă de aproape 60 de metri, izbindu-se violent de o stâncă. Din păcate, pentru tânărul de 31 de ani nu s-a mai putut face nimic.

Dumitru Botan locuia în Cura di Vetralla şi era angajat la o companie locală specializată în exploatarea lemnului. Căsătorit, botoşăneanul era tată a doi copii.

Deja ai votat!
se încarcă...