spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTArestări în Italia, după moartea unui botoşănean

Arestări în Italia, după moartea unui botoşănean

Un italian şi un macedonean au fost arestaţi astăzi (n.r. – miercuri, 13 noiembrie a.c.) de autorităţile judiciare din Italia, sub acuzaţia de ucidere din culpă şi încălcarea reglementărilor de securitate în muncă, fiind bănuiţi că ar fi responsabili de decesul unui botoşănean, care şi-a pierdut viaţa în luna iunie a.c., în urma unui accident de muncă. Cei doi suspecţi, D.P. și Z.M., de 45 şi respectiv 42 de ani, au fost plasaţi în arest la domiciliu şi riscă să fie trimişi în faţa magistraţilor.

Informaţia a fost făcută publică de presa din peninsulă, care a precizat că cei doi suspecţi au fost ridicaţi azi dimineaţă în urma unei operaţiuni organizată de carabinierii italieni. Potrivit publicaţiei online ViterboNews24, alţi doi suspecţi – un român şi un italian C.I.K., de 31 de ani, şi E.E., de 36 de ani, reprezentant legal al firmei şi respectiv proprietar al tractorului agricol – au fost audiaţi ca martori, urmând să fie cercetaţi pentru aceleaşi acuzaţii.

Potrivit presei italiene, măsurile dispuse astăzi au venit după mai multe activităţi de investigare complexe, care au cuprins percheziţii domiciliare, ridicări de documente, interceptări telefonice şi mai multe audieri. Astfel, în urma anchetei, carabinierii au stabilit că aproape toţi muncitorii de la firma respectivă au fost angajaţi pentru activităţi de tăiere, colectare şi încărcare a lemnului, fără a li se facă instructajul de protecţie a muncii, folosind echipamentele deşi nu fuseseră instruiţi în acest sens.

Ba mai mult, în timpul investigaţiilor au ieşit la iveală alte două accidente de muncă. Primul, care nu a fost raportat autorităților, ar fi avut loc la Castel Giorgio în 2018. Atunci, cetăţeanul român CIK, în vârstă de 31 de ani, s-ar fi răsturnat cu un tractor agricol şi a ajuns la spital cu răni, dar a declarat că a fost vorba o cădere accidentală. Al doilea s-a produs în primăvara anului 2019 la Piansano, în care cetăţeanul român C.P., în vârstă de 37 de ani, s-ar fi tăiat grav la un picior cu un fierăstrău. „Încălcările importante în ceea ce priveşte siguranţa la locul de muncă au dus la moartea unui băiat foarte tânăr”, a concluzionat şeful carabinierilor din Viterbo (Italia), Andrea Antonazzo, care i-a invitat pe toţi cei care muncesc în condiţii nelegale să sesiseze autorităţile pentru luarea măsurilor legale.

Tragedia în urma căreia şi-a pierdut viaţa botoşăneanul Dumitru Botan a avut loc pe 16 iunie a.c., când tânărul, în vârstă de 29 de ani, mergea cu un tractor pe un drum forestier dintr-o pădure pentru a scoate lemnul, când vehiculul s-a răsturnat şi a căzut într-o râpă adâncă de aproape 60 de metri, izbindu-se violent de o stâncă. Din păcate, pentru tânărul de 31 de ani nu s-a mai putut face nimic.

Dumitru Botan locuia în Cura di Vetralla şi era angajat la o companie locală specializată în exploatarea lemnului. Căsătorit, botoşăneanul era tată a doi copii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.4 ° C
24.6 °
24.4 °
49 %
6.9kmh
100 %
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...