spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTLege de ochii lumii cu apă gratis pentru săraci

Lege de ochii lumii cu apă gratis pentru săraci

Nicio primărie din judeţul Botoşani nu aplică legea vizând  subvenţionarea apei reci pentru săraci. În august 2018, a intrat în vigoare legea potrivit căreia persoanele singure sau familiile cu venituri mici vor putea beneficia de o subvenţionare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, în limita a 75 de litri de apă pe zi de persoană, însă până la această dată aceste prevederi nu au fost aplicate. Explicaţia este simplă – primăriile s-au trezit cu încă o obligaţie trasată de guvernanţi, dar fără ca aceasta să fie susţinută şi de alocări de la bugetul de stat. Cei mai mulţi primari au motivat că bugetul este şi aşa împovărat şi nu există putere financiară pentru a asigura şi fonduri cu această destinaţie. Totodată, aceştia spun că abia fac faţă cu plata salariilor majorate şi celorlalte subvenţii, aşa că nu pot suporta şi palta apei pentru cei cu venituri mici.

Potrivit legii, subvenţionarea urma să se acorde în limita a 75 de litri de apă pe zi de persoană (spre exemplu, o familie cu patru persoane poate beneficia de subvenţionarea a nouă metri cubi de apă lunar). Limita veniturilor pentru familii era de 786 de lei lunar pe membru de familie, în timp ce pentru persoanele singure limita venitului era de 1.082 de lei. Pentru acest ajutor sunt luate în considerare doar veniturile pe luna anterioară celei în care se solicită acest drept. Acordarea ajutorului se face prin dispoziţia primarului, la solicitarea scrisă a eventualului beneficiar.

„Nu-i normal să ne dea o sarcină suplimentară, fără sursă financiară”

Încă de anul trecut, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a declarat că autorităţile centrale ar fi trebuit să ia în calcul şi o schemă de compensare. „Nu-i normal să ne dea o sarcină suplimentară, fără sursă financiară. Noi vom respecta legea, dacă trebuie să facem anchete sociale, să stabilim beneficiarii, dar mai mult de atât ce să facem? Nu este corect să tot dăm subvenţii din impozitele plătite de botoşăneni”. Edilul recunoştea că există nemulţumiri şi de la faptul că municipalitatea asigură subvenţii la termoficare şi transportul pentru elevi şi pensionari.

„În mediul rural 50 – 60% dintre clienţii noştri s-ar încadra în prevederile legii”

Cristian Romanovschi, şeful Serviciului comercial din cadrul Nova apaserv, a explicat că încă de anul trecut unitatea a informat toate primăriile, prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „AQUA”, fiind înaintat şi un model de calcul subvenţii.

„Aceste sume ar trebui să fie asigurate de către primării. Din calculele mele, sunt convins că în mediul rural 50-60% dintre clienţii noştri s-ar încadra în prevederile legii. Primăriile nu au răspuns. Există o lege, dar nu se aplică. Noi ne manifestăm disponibilitatea de a face calculele, de a-i îndruma pe clienţi să completeze acele cereri. Ne dorim să colaborăm cu oamenii, cu primăriile pentru că s-ar demara astfel procedura care ar fi în sprijinul societăţii noastre, dar şi în sprijinul persoanelor cu venituri mici”, a arătat Cristian Romanovschi.

Oficialul a anunţat că vor fi transmise noi adrese către primării, pentru a putea fi incluse fonduri în bugetele locale pe anul 2020, fonduri care să permită acordarea acestui ajutor, care, de la aprobarea legii, este doar pe hârtie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...