spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Mare sărbătoare a ortodoxiei - Intrarea în Biserică a Maicii...

Astăzi – Mare sărbătoare a ortodoxiei – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Astăzi, 21 noiembrie, creştinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zi cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Părinţii Maicii Domnului, Sfinţii Ioachim şi Ana, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinţi. Ei au promis că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu şi îl vor închina Lui. La trei ani de la naşterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este unul dintre cele douăsprezece Praznice Împărăteşti. Această sărbătoare a fost instituită în tradiţia Bisericii folosind textul Protoevangheliei lui Iacov, care detaliază naşterea şi viaţa timpurie a Fecioarei Maria.

Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică pe 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul (patronul) bisericii, adică Sfânta Fecioară Maria, serbarea fiind consacrată aducerii ei la templu.

Sărbătoarea de astăzi îi pregăteşte pe creştini să-L facă pe Hristos să Se nască tainic în ei. Nu este de ajuns să ştie că Fecioara Maria a fost dusă la Templu, ci e important să pătrundă în înţelesul profund al evenimentului istoric şi să descopere că prezenţa ei în Sfânta Sfintelor, e roditoare: face ca Fiul lui Dumnezeu să Se nască din ea.

Pentru ca bucuria acestei mari sărbători să nu fie umbrită de post, Biserica a stabilit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

Potrivit tradiţiei, în această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Ţinute în lumină şi căldură, înmuguresc şi înfloresc, şi sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. În colindele româneşti se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruţ, mărgăritar. Strămoşii noştri ştiau de la bătrânii lor ca acea nuieluşă a Sfântului Nicolae trebuie să fie de măr, iar dacă acea crenguţă înflorea până de Naşterea Domnului, înseamnă ca sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguţa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...