Prezidențialele se joacă și la pariuri

0

Alegerile prezidențiale se joacă și la pariuri, bookmakerii fiind foarte atenți la ceea ce se petrece în mediul politic. O demonstrează și cotele oferite pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Astfel, președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, care a câștigat primul tur, este considerat mare favorit și în turul al doilea, cota pe care i-o oferă casele de pariuri este una de „siguranță”, 1,05. Adică, pentru o sută de lei pariați, câștigul este de numai cinci lei. În schimb, fostul premier, Viorica Dăncilă, care s-a clasat pe locul doi în primul tur, are o cotă uriașă „la victorie”, 8, adică se pot câștiga opt sute de lei dacă se pariază o sută de lei, iar candidatul PSD câștigă alegerile.

Situația se inversează însă în cazul rezultatelor pe județul Botoșani. Aici, favorită este Viorica Dăncilă, care este cotată cu 1,8 să câştige alegerile cu „un handicap” 3,5 procente. Este unul dintre cele mai mari scoruri județene în favoarea candidatului PSD, care ar obține rezultate mai bune doar în județele Teleorman (victorie cu 16,5%), Giurgiu (cu 13,5%), Olt (cu 12,5%), Gorj, Mehedinți (cu 5,5%) Buzău (cu 4,5%), Dolj (cu 3,5%). De altfel, casele de pariuri o creditează pe Viorica Dăncilă ca ieșind câștigătoare în opt județe, în timp ce pe Klaus Iohannis în minim 32 de județe. Avansul văzut de bookmakeri pentru Klaus Iohannis în unele județe este de-a dreptul demoralizant pentru concurența sa. Astfel, președintele în exercițiu este creditat cu o „victorie la scor” în județul natal, Sibiu, cu peste 60 de procente. De asemenea, diferențe mari de scor ar obține și în județe, precum: Cluj (peste 42%), Alba (peste 39%), Timiș (peste 37%), Bistrița Năsăud, Mureș (peste 32%), Brașov, Harghita (peste 31%), Arad (peste 30%). Diferențe și mai mari, care oscilează între 78% și peste 83% în favoarea candidatului PNL, sunt prognozate pentru votul din diaspora.

Per total, Klaus Iohannis este creditat cu o victorie categorică. Astfel, cota pentru un pariu cu o victorie la o distanță de minim 28,5% este de 1,65, iar la o distanță de minim 32,5% este de 2,10.

Se poate paria și pe prezența la vot. Astfel, pentru o prezență de sub 52,5% cota la pariuri este de 2,2, iar pentru prezență peste acest prag este de 1,6.

pentru județul Botoșani, pragul de prezență luat în calcul de pariori este de 41,5%, asta în condițiile în care în primul tur prezența a fost de 41,67%. Județul Botoșani este inclus într-un duel al prezenței cu județul Bacău, ambele având în primul tur o prezență similară 41,67%, respectiv 41,78%. Cota la victorie, indiferent de județ, este de 1,8, în timp ce cea pentru egalitate este de 10.

La alegerile prezidențiale din 2014, în turul doi au ajuns Victor Ponta și Klaus Iohannis. Interesant este că atunci reprezentantul PSD era marele favorit – avea o cotă de 1,10, dar a pierdut. Actualul președinte primise din partea bookmakerilor cota 5,50. În urmă cu cinci ani, Klaus Iohannis a obținut în turul doi 54,43% din voturi, în timp ce adversarul său a primit 45,56%.

Deja ai votat!
se încarcă...