vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTMihai Eminescu, omagiat la el acasă

Mihai Eminescu, omagiat la el acasă

Pe 15 ianuarie 2020, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” organizează Zilele Eminescu. Ediția de anul acesta este dedicată aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului.

Manifestările vor debuta la ora 10.30 cu un Te Deum oficiat la biserica familiei Eminovici din Ipotești și depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.

Începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Memorialului, vor avea loc mai multe activități dedicate Poetului. „După cuvântul de salut al gazdelor și oficialităților, între orele 11.10 și 11.50, se va desfășura masa rotundă Eminescu – 170, la care se vor discuta următoarele subiecte: Imaginarul eminescian – o nouă ficțiune critică? (Mircea A. Diaconu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava); Problemele actualizării critice a lui Eminescu (Alex Goldiș, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); Eminescologia și complexul operei neîncheiate (Doris Mironescu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); N. Steinhardt despre Eminescu (Ioan Pintea, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud)”, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

Potrivit oficialului, la ora 11.50, vor începe lecturile sub genericul Poeți în dialog, cu Svetlana Cârstean  și Andrei Gamarț, moderator fiind Lucia Țurcanu. Dialogul cu poeții invitați va fi urmat de prezentări de carte. Își va  prezenta cele mai noi titluri Editura Eikon, dar și Memorialul Ipotești, cu volumele din Colecția Ipotești. Totodată, va fi lansată revista semestrială de studii românești GLOSE (An I, nr. 1-2), apărută la Memorialul Ipotești în 2019.

Evenimentele de omagiere a lui Mihai Eminescu vor continua în Sala de expoziție „Horia Bernea” a Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu”, unde, la ora 13.00, va fi vernisată de Ofelia Huțul și Cotinel Munteanu expoziția Memorialul Eminescu, eveniment urmat de un recital de muzică clasică, susținut de cvartetul Phoebus din Botoșani și de violonistul ieșean David Marcian.

În seara zilei de 15 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Casa Sindicatelor, se vor decerna Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...