Maestrul Sabin Păutza revine la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani

0

Filarmonica Botoşani a repetat în această săptămână sub bagheta maestrului Sabin Păutza şi promite un concert de zile mari vineri seară, de la ora 18:30. Maestrul dirijor vine de fiecare dată cu plăcere la Botoşani, pentru că aici are posibilitatea de a retrăi momente frumoase ale tinereţii, când a fost profesor universitar la Iaşi.

Alături de instrumentiştii botoșăneni și maestrul Păutza, vor cânta ca soliști violoniștii Florin Ionescu-Galați și Robert Ursache. Din program vor face parte lucrări de referință a muzicii internaționale: Romanian Medley (Sabin Păutza), Concertul pentru două viori şi orchestră, în re minor (Johann Sebastian Bach) și Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56, „Scoţiana” (Felix Mendelssohn Bartholdy).

Sabin Păutza a compus mai multe lucrări clasice de referinţă, iar acum trei ani a primit din partea ambasadorului Belgiei un manuscris al unei opere pierdute a lui George Enescu, „Strigoii”, care a ajuns în proprietatea statului belgian, pentru a-l orchestra. Acesta a fost înregistrată recent de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub bagheta dirijorului român, Gabriel Bebeşlea.

Născut în localitatea Cîlnic, lângă Reşiţa, la 8 februarie 1943, Sabin Păutza a obţinut pe parcursul carierei numeroase distincţii, precum Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru „Ofranda Copiilor Lumii”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru Cvartetul de Coarde nr. 3, Marele Premiu al Televiziunii Române pentru piesa de muzică uşoară „Un brad bătrân” pe versurile lui Nicolae Iorga, Premiul Internaţional de Compoziţie din Salt Lake City pentru „Cinci piese pentru orchestră” şi Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr” pentru lucrarea „Chimes”.

Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea, în 2005 Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică.

Deja ai votat!
se încarcă...