Gripa ia proporții de epidemie la Botoșani

0
Condițiile din spitalele noastre nu sunt ca în spitalele moderne, de aceea epidemia de gripa e mult mai periculoasă

Accesul în Spitalul Județean a fost limitat ca urmare a epidemiei de gripă.

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână. Astfel, dacă la nivel național au fost raportate de două ori mai multe cazuri de gripă, la nivelul județului nostru acestea s-au triplat, de la o săptămână la alta, de la 17 la 54.
Potrivit unui comunicat al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), decizia de a se decreta epidemia de gripă la nivel național a venit având în vedere că în această săptămână “s-a înregistrat o creștere de peste 99% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr apropape dublu de gripe clinice comparativ cu
săptămâna precedentă”. De asemenea, rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%, toate aceste cifre ducând la decizia declanșării epidemiei la nivel național.
Gripa a făcut în ultima săptămână cele mai multe victime de la începutul sezonului rece. După ce săptămâna trecută a fost înregistrat un record, cu 17 persoane diagnosticate cu gripă, în această săptămână au fost raportate nu mai puţin de 54 de persoane diagnosticate cu gripă, de trei ori mai multe. Dintre acestea 4 persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite.
În total, peste 3.200 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii în ultima săptămână de monitorizare, un record nedorit pentru ultimii ani de monitorizare a infecţiilor respiratorii. Medicii specialişti au înregistrat 2.696 de viroze respiratorii şi 575 pneumonii, pe lângă cele 54 de gripă. Dintre acestea, 192 de persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite de la răceli. Cei mai afectaţi au fost copiii, peste 2.000 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.

Având în vedere contextul epidemiologic, CNSCBT recomandă populației o serie de măsuri cum ar fi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului, sau în interiorul unei haine); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului și evitarea aglomerațiilor.

De asemenea, DSP recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie,precum și continuarea vaccinării antigripale, precum și limitarea accesului în spitale, mai ales pe Secțiile cu risc de Infecții.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, a anunţat, joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei sunt un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

Deja ai votat!
se încarcă...