spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTSeară de foc pentru pompieri. Trei incendii în mai puțin de o...

Seară de foc pentru pompieri. Trei incendii în mai puțin de o oră

Pompierii din Trușești au fost solicitați să intervină pentru stingerea a trei incendii izbucnite în această seară, în mai puțin de o oră, pe raza localităților Ionășeni (comuna Trușești), Socrujeni (comuna Gorbănești) și Strahotin (comuna Dângeni).

La Ionășeni și Socrujeni a ars vegetația uscată, în timp ce la Strahotin incendiul a cuprins o locuință. Prima intervenție a fost la Ionășeni, unde ardea vegetația uscată de pe circa 15 hectare de teren agricol. Nici bine nu au încheiat intervenția, când pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea incendiului care a cuprins casa din satul Strahotin. „În sprijinul pompierilor din Trușești a fost trimis un echipaj de la Garda de Intervenție Ștefănești. La sosirea forțelor de intervenție la fața locului, ardeau bunurile dintr-o cameră, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga locuință. Se intervine și la această oră”, a arătat Dorina Lupu, purtătorde cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Pentru stingerea incendiului care a cuprins vegetația uscată de pe un câmp situat pe raza comunei Gorbănești au intervenit patru pompieri militari din tura libera și doi pompierii voluntari din comuna Gorbănești. Intervenția a fost îngreunată de vegetația înaltă și terenul accidentat. Potrivit reprezentanților ISU, în prezent pompierii intervin și la Săveni, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată.

Pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
–        obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
–        obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
–        informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
–        realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Primarii sunt obligaţi, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă – componenta preventivă, să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
ATENŢIE : Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, a cărui emitere se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau altă persoană desemnată în acest sens.
Se exceptează de la această prevedere, executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1000 – 2.500 lei, conform H.G.R. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...