Protecția Consumatorului extinde controalele în restaurante

0

Gravele nereguli pe care le-au descoperit în restaurantele botoșănene echipele de la Protecția Consumatorului venite în control, de la București, la sfârșitul săptămânii trecute, au determinat extinderea verificărilor la nivelul întregului județ. Luni, la sediul Comisariatul Județean al Protecției Consumatorilor (CJPC) au fost invitați o serie dintre administratorii restaurantelor la care s-au găsit probleme.

Tot luni trebuia să se încheie raportul de control al acțiuni de la sfârșitul săptămânii trecute, sar acest lucru nu s-a întâmplat. „Am extins controlul cu această tematică în tot județul. Este propunerea Comisariatului Regional Nord-Est Iași de continuare a acestei tematici. Ideea este să-i verificăm pe cei mai reprezentativi (n.r. – agenți economici din domeniul alimentației publice), având în vedere că urmează o perioadă bogată în astfel de organizări de evenimente în localuri publice”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.Dacă în primă fază au fost verificați 21 de agenți economic, acum Cozminschi nu a putut preciza câte localuri vor mai fi călcate de reprezentanții CJPC Botoșani. „Rămâne la latitudinea Comisariatului Judeţean. Nu există o normă”, a mai spus oficialul.

Sute de kilograme de alimente alterate sau expirate găsite în bucătării

La sfârșitul săptămânii trecute, au fost verificați 21 de unități de alimentație publică din județ, majoritatea din Botoșani, dar au fost vizate și localuri din Dorohoi și Darabani., în cadrul unei acțiuni coordonate de liberalul botoșănean ajuns șef la ANPC.

Atunci s-au găsit grave nereguli în mai multe localuri, iar în cazul a două, Miorița și Casa Lux, s-a emis „recomandare de închidere până la remedierea neregulilor”. Potrivit lui Cozminschi, reprezentanții complexului Casa Lux au făcut dovada predării spre distrugere a alimentelor neconforme și au scăpat cu amendă. În schimb, șeful ANPC susține că situația la Miorița nu a fost remediată în totalitate imediat, fapt pentru care, a doua zi, s-a luat decizia „închiderii temporare a activității”. Restaurantul și-a reluat activitatea sâmbătă, dar hotelul Europa, din cadrul complexului a rămas închis până la începutul săptămânii.

Nereguli de o gravitate mai mică au fost descoperite și în alte localuri. Acestea s-au lăsat cu avertismente sau amenzi. „În total s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 50.000 lei în urma verificării celor 21 de agenți economici și am oprit de la comercializare 450,9 kilograme de produse alimentare neconforme precum: carne, legume și produse lactate… Sunt botoșănean și din respect pentru botoșăneni, doresc să mă implic în rezolvarea problemelor acestora pe domeniul de competență al Protecției Consumatorilor”, spunea Eduardt Cozminschi, adăugând că astfel de controale vor avea loc în toată țara, pentru că „nu își dorește ca românii să ajungă la spital după ce au mâncat în restaurante”. Acesta susține că găsit și operatori economici pe care i-a felicitat pentru modul în care își desfăşoară activitatea „oferindu-le consumatorilor produse și servicii conforme standardelor”.

Deja ai votat!
se încarcă...