Astăzi – Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor

0

Biserica Ortodoxă celebrează Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Sărbătoarea are la bază evenimentul intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim înainte de Patimile şi Învierea Sa din morţi. Prin această intrare, se împlinea una din proorocirile mesianice ale Vechiului Testament, şi anume cea a prorocului Zaharia, făcută cu 500 de ani înainte de naşterea Domnului, prin care spunea: „Bucură-te foarte, fiica Sionului, căci iată împăratul tău vine la tine drept şi biruitor: smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”.

Mulţimea l-a întâmpinat pe Iisus cu ramuri de finic şi cântări de bucurie:  “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” De la acest fapt a luat naştere sărbătoarea Floriilor, unul din cele zece praznice împărăteşti în cinstea Mântuitorului.

Mântuitorul a fost primit cu bucurie datorită învierii lui Lazăr din mormânt, minune sărbătorită în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor. Biruinţa Sa asupra morţii lui Lazăr prevesteşte biruinţa asupra propriei morţi. Intrarea triumfală în Ierusalim a anunţat că El este Mesia cel aşteptat. Mântuitorul Iisus Hristos nu a intrat călare pe un cal, ci pe un asin, ca semn al smereniei  şi neacceptării tronului lumesc.

În fiecare an, în Duminica Floriilor, creştinii mergeau la biserică cu ramuri de salcie, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ramurile de salcie se binecuvântau cu o rugăciune specială, înaintea Sfintei Liturghii şi se împărţeau credincioşilor, care le ţineau în mâini în timpul slujbei, ca simbol al biruinţei împotriva morţii, Ramurile sfinţite sunt aşezate în case, la icoane, sau candele, până în anul următor, fiind aducătoare de bine.

Ramura de salcie sfinţită este folosită în scopuri terapeutice. Bătrânele se încingeau cu ramuri de salcie ca să nu le mai doară spatele. Exista şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, atunci când veneau de la biserică, cu convingerea că aşa copiii vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim marchează ultima săptămână din viaţa Sa pământească. Mâine începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile vor fi oficiate Deniile, slujbe prin care credincioşii sunt chemaţi să-L însoţească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea şi Învierea Sa.

Sărbătoarea Floriilor fără tradiţionalul pelerinaj şi participarea credincioşilor la slujbele oficiate în biserici 

Dată fiind pandemia de coronavirus şi măsurile stabilite prin ordonanţele militare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit, după consultarea cu Ministerul Afacerilor Interne, măsuri privind slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti. Aceste slujbe vor fi oficiate doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor.

Cancelaria Sfântului Sinod a suspendat Pelerinajul de Florii, care, de regulă, era organizat cu o zi înainte de Duminica Floriilor, în Sâmbăta lui Lazăr. Ramurile de salcie sau finic au fost binecuvântate în biserici (ieri, 11 aprilie, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohii.

+3 -0
se încarcă...