Ministerul Agriculturii pregătește despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă

0
Deșertificare în județul Buzău - 2020

Ministerul Agriculturii pregătește despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă. Anunțul a fost făcut de ministrul Adrian Oros, care a adăugat că autorităţile sunt preocupate să asigure funcţionarea sistemului de irigaţii. „I-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta vor primi despăgubiri pentru că aşa e normal. Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor merge să evalueze dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă, să ştim exact câţi bani trebuie să alocăm, iar fermierii să fie despăgubiţi. Ne preocupăm acum ca pe toate suprafeţele irigabile să fie apă suficientă. Am alocat bani atât pentru modernizarea infrastructurii principale cât şi pentru extinderea infrastructurii secundare, precum şi pentru plata apei şi a curentului până la pompele de punere sub presiune. Îi îndrumăm pe fermieri să facă cereri de încheiere a contractelor pentru ca apa să ajungă la culturi”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Județul Botoșani este unul dintre cele mai afectate de secetă din cauza lipsei precipitațiilor din iarnă și a volumului redus de ploi înregistrat din martie. Secetă extremă se manifestă în treimea de nord și cea de sud a județului. Aici, umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri este de sub 350 de metri cubi pe hectar. În zona centrală a județului seceta este ceva mai moderată, dar și aici întâlnim valori foarte scăzute, respectiv între 350 și 650 de metri cubi pe hectar. „Monitorizăm atent starea de vegetație a culturilor și se poate lesne observa că procesele vegetative la culturile de toamnă sunt uşor încetinite. Este nevoie de precipitații, iar lipsa lor ne ridică ceva semne de întrebare, dar încă nu putem vorbi încă de pierderi economice. Așteptăm precipitații, nu este încă totul pierdut. Orice litru de apă căzut la nivelul solului este binevenit”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.

Acesta susține că dacă în următoarele zece zile nu va ploua, atunci vom putea vorbi de o situație critică. Fermierii botoșăneni sunt în plină campanie de însămânţări, în general, culturile la noi în județ înființându-se primăvara. „Porumbul încă nu a fost pus în pământ. Se pot înființa culturile, dar e nevoie de precipitații pentru germinare”, a mai spus Cristian Delibaș.

Agricultorii botoșăneni sunt primii din țară care au apelat la irigații. „Cei de la Curtești (n.r. – pomicultori) au cerut apă și noi le-am dat. Este vorba de o suprafață mică, de vreo două hectare”, a declarat Liviu Ștefan, șeful Filialei Botoşani a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

În județ, sunt funcționale următoarele amenajări de irigații: Horia-Liveni-Manoleasa, unde din cele 6.240 de hectare pretabile a fi irigate s-au făcut contracte pentru 2.472 de hectare; amenajarea Ripiceni-Stânca, unde s-a contractat apă pentru irigarea a 1.542 de hectare dintr-un disponibil de 3.005 hectare; amenajarea Movileni-Havârna, unde toate cele 804 hectare care pot fi irigate au fost și contractate; amenajare Curtești care acoperă 437 de hectare de livadă, toate contractate de către utilizator și amenajarea Havârna-Tătărășeni, unde au fost contractate 200 de hectare dintr-un disponibil de 805. „După Paști, cred că vom da drumul la toate sistemele de irigații aflate în funcțiune. Totul depinde de cum vor fi pregătiți și utilizatorii”, a conchis Ștefan.

Deja ai votat!
se încarcă...