joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTCu declarația pe proprie răspundere completată corect se poate merge și în...

Cu declarația pe proprie răspundere completată corect se poate merge și în drumeție

♦ În timp ce modul de definire al Zonei Metropolitane lasă loc la interpretări și poate duce la abuzuri din partea instituțiilor de forță ale statului, botoșănenii pot călători respectând regulile impuse de starea de alertă și până în celălalt capăt al țării.

În timp ce modul de definire al Zonei Metropolitane lasă loc la interpretări și poate duce la abuzuri din partea instituțiilor de forță ale statului, botoșănenii pot călători respectând regulile impuse de starea de alertă și până în celălalt capăt al țării.

În primul rând trebuie spus că în orice călătorie în afara Zonei Metropolitane, botoșănenii trebuie să aibă asupra lor declarația pe proprie răspundere. Poliţia sau jandarmii solicită această declarație, dar nu pot cere, de exemplu, persoanelor oprite în trafic să facă dovada deplasării lor prin prezentarea unor acte medicale, care sunt strict personale, sau a altor probe prin care să demonstreze că merg să participe la un eveniment familial.

Se poate merge în drumeție în celălalt capăt al țării

Astfel, dacă cineva dorește să meargă în Caraș-Severin, bifează punctul 8 din declarație, „activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber” scrie traseul pe care îl urmează și faptul că pleacă în drumeție pe Cheile Nerei sau spre Cascada Bigăr, de exemplu.

Trebuie spus că opțiunea de a pleca în drumeție, deși este în declarația pe propria răspundere, ea nu a fost amintită niciodată de autorități în discursurile publice pe care le-au avut atunci când au anunțat restricțiile și motivele pentru care sunt permise călătoriile.

La fel se poate merge în alte localități pentru a se cumpăra o mașină, care poate fi și second-hand, fără ca poliția să te poată amenda, atâta vreme cât toate actele și declarațiile sunt în ordine.

Studenții nu pot merge să-și ia lucrurile din cămine

Deși declarația dă libertate foarte mare de acțiuni, aceasta nu reglementează situațiile în care se află, de exemplu, studenții. Aceștia sunt acasă din momentul decretării stării de urgență, adică de mai bine de două luni. Majoritatea dintre ei și-au lăsat în cămine, apartamentele închiriate sau la gazde lucrurile personale. Pentru a merge însă să și le ia, ei vor trebui să aștepte și ridicarea stării de alertă. Acest lucru este confirmat de către prefectul Dan Nechifor, care are și el un copil în această situație, care s-a întors pe perioada crizei coronavirusului acasă de la Cluj-Napoca. „Din păcate, studenții vor aștepta să se termine și starea de alertă. Oricum, facultățile și căminele sunt închise”, a declarat Dan Nechifor, adăugând că este spre binele oamenilor să limiteze călătoriile pentru ca criza provocată de coronavirus să se termine cât mai repede și să scăpăm pe 15 iunie și de restricțiile impuse de starea de alertă.

Deși interdicția de călătorie poate fi fentată ușor prin completarea declarației pe propria răspundere, autoritățile speră ca aceasta să limiteze într-o oarecare măsură circulația și răspândirea Covid-19.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.1 °
4.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...