Povestea vorbei – Uncle Sam

0

Are o vechime în industria publicitară de peste o sută de ani, apărând pe produse care variază de la cereale la asigurări auto. A recrutat militarii americani în cele două războaie mondiale, încurajând populația să susțină efortul de război american. Numele lui e menționat în mai multe cântece populare și are apariții periodice în caricaturile politice din întreaga lume. Imaginea Unchiului Sam, ca personificare a națiunii americane și a guvernului federal, este larg răspândită și instantaneu recunoscută. De unde a venit, însă, această imagine? Este ea imaginară sau se bazează pe o figură istorică reală?

Personajul Unchiul Sam are o lungă istorie. Utilizarea figurilor alegorice pentru reprezentarea unui loc datează din epoca romană clasică, iar Renașterea le-a restabilit în arta și cultura occidentală până în secolul al XVII-lea. Apariția lui Uncle Sam este derivată din două figuri simbolice anterioare din folclorul american: Yankee Doodle, o poreclă de inspirație britanică pentru coloniile americane din timpul războiului de independență și Brother Jonathan, la care ne-am referit în articolul de săptămâna trecută.

Originea termenului Uncle Sam, deși contestată, este asociată cu un om de afaceri din orășelul american Troy – New York, Samuel Wilson. Acesta livra carne de vită ambalată în butoaie soldaților americani în timpul războiului americano-britanic dintre 1812-1814. Sam Wilson era un bărbat binevoitor și de încredere, motiv pentru care localnicii îi spuneau „Uncle Sam”. Un contractor american, Elbert Anderson, a achiziționat de la Wilson o mare cantitate de carne, iar butoaiele au fost marcate „EA”, inițialele numelui său și „US”, adică pentru Statele Unite”. Ultimele inițiale nu le erau familiare lucrătorilor lui Wilson, care după ambalarea cărnii etichetau butoaiele, așa că se întrebau nedumeriți ce-o fi însemnând US. Un coleg mucalit al lor a răspuns „Uncle Sam”, desigur!” De atunci, cele două idei s-au contopit, iar Uncle Sam a devenit un simbol al SUA.

Unchiul Sam a început să apară în imagini și în literatură la scurt timp după războiul din 1812. El a fost popularizat, la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Thomas Nast, unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști americani ai vremii. Cu toate acestea, afișul de recrutare din 1917, cu imaginea Unchiului Sam, este cea mai durabilă redare a personajului național. Imaginea, realizată de către James Montgomery Flagg (1877-1960), un ilustrator și artist american, a apărut inițial pe coperta unui săptămânal cu mesajul „Ce faci tu pentru pregătire (de război, n.ns.)?” , dar pe posterul de recrutare mesajul va fi altul: „Ce faci Tu pentru Armata Statelor Unite”?

Imaginea și mesajul erau ele însele bazate pe un poster de recrutare din Marea Britanie, creat la inițiativa Lordului Kitchener, secretarul de stat pentru război. Flagg a adoptat poziția și limbajul afișului britanic, transformându-le în ceva mult mai durabil, prin utilizarea unei figuri mai curând alegorice decât istorice.

Într-adevăr, imaginea a fost una puternică: trăsăturile uimitoare ale Unchiului Sam, sprâncenele expresive, degetul arătat și adresarea directă către privitor au transformat acest desen într-o icoană americană. Guvernul a tipărit patru milioane de afișe între 1917-1918, iar imaginea a fost folosită din nou în al doilea război mondial. După ce i-a prezentat președintelui american Roosevelt o copie a afișului, Flagg i-a mărturisit că și-a folosit pentru ilustrație propria imagine, spre a economisi taxa de modeling.

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

. Posterul din 1917. Cromolitografie pe hârtie de la Muzeul American de Artă Smithsonian din Washington D.C.

Imaginea Unchiului Sam care-l impune pe acesta opiniei publice americane. A fost publicată de către caricaturistul Thomas Nast, la 24 noiembrie 1876, pe coperta săptămânalului „Harper’s Weekly. Unchiul Sam este înfățișat cu pantaloni dungați, o redingotă lungă și joben împodobit cu pene. Imaginea a fost folosită pentru a ilustra reforma serviciului public

Afiș cu Unchiul Sam folosit în al doilea război mondial. FDR sunt inițialele președintelui american Franklin Delano Roosevelt, reprezentat sub Unchiul Sam.

Deja ai votat!
se încarcă...