spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCe trebuie să știm când încheiem contractele noi la gaz. De la...

Ce trebuie să știm când încheiem contractele noi la gaz. De la 1 iulie se liberalizează piața

♦ La 1 iulie botoșănenii consumatori casnici care sunt acum alimentați în sistem reglementat vor trece în piața liberă și vor putea alege oferta oricărui furnizor de pe piață.
♦ La ora actuală, din 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, nouă propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, cinci menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât în prezent.
♦ La ce ar trebui să fim atenți când încheiem contractele și unde găsim un comparator al ofertelor

La 1 iulie se vor liberaliza prețurile la gaze naturale, iar botoșănenii consumatori casnici, care sunt acum alimentați în sistem reglementat, vor trece în piața liberă și vor putea alege oferta oricărui furnizor de pe piață. La ora actuală, din 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, nouă propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, cinci menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât în prezent.

Contracte noi de la 1 iulie

Teoretic, până la 1 iulie, fiecare client casnic ar trebui să încheie un nou contract de furnizare, în condiții de piață concurențială, cu actualul furnizor sau cu oricare altul. Unii consumatori au primit deja scrisori de informare de la furnizorii lor actuali, care conțin inclusiv o ofertă cu noile prețuri. Cei care nu au primit, o vor primi până la finele lunii. De asemenea, unii consumatori au fost contactați deja de furnizori telefonic și li s-au prezentat diferite oferte pe care le-au acceptat sau nu.

La Botoșani, furnizorul de gaz este este Delgaz Grid (n.r. – E.ON Gaz Furnizare), care deţine o cotă de 39,36% din piaţa reglementată la nivel național. Acesta propune, potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, în medie, un preţ de 131,92 lei/MWh, cu 14% mai mare decât preţul orientativ estimat la 113,12 lei/MWh. Asta, în condiţiile în care prețul gazelor naturale este la minimum istoric și nici chiar reducerea producției Rusiei nu le-a putut influența din cauza stocurilor foarte mari.

Botoșănenii pot accepta prețul și semna contracte noi sau îl pot respinge chiar și fără să anunțe compania, și să semneze contracte cu alți furnizori. De asemenea, pot să nu facă nimic, iar atunci alimentarea cu gaze se va face, timp de un an de zile, începând cu 1 iulie, la prețurile din oferta Delgaz Grid pe care nu au acceptat-o. În această ultimă speță, oricând după 1 iulie, pot semna un alt contract cu acest furnizor sau cu altul, fără costuri suplimentare.

Comparator de prețuri pe site-ul ANRE

În teorie, dacă doresc schimbarea furnizorului, este suficient să trimită o înștiințare de acceptare a ofertei unui alt furnizor, iar lucrurile se vor rezolva apoi fără vreo bătaie de cap din partea clientului.

Cea mai bună metodă pentru stabilirea noului furnizor activ în zonă este comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe care-l găsesc la adresa de internet: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife. Aici se introduc datele, se selectează racordarea la rețeaua de distribuție, apoi oferta cu toate tarifele reglementate incluse, pentru a se vedea prețul final. Apoi, consumatorul va contacta furnizorul a cărei ofertă i se pare mai avantajoasă și semnează contract cu acesta.

Din ce este alcătuită factura la gaze

Factura actuală la gazele naturale este formată din: prețul gazului, tariful de transport, tariful de distribuție, marja furnizorului, acciza la gaz, care este nesemnificativă pentru consumul casnic, și TVA. Până la 1 iulie toate sunt reglementate de stat. Acum, prețul gazului este de 68 de lei/MWh (sau 6,8 bani kWh) pentru ce este producție curentă și circa 90 de lei pentru gaze extrase din depozite (înmagazinate anterior), plus o componentă de ajustare din trecut pentru furnizori. La nivelul unui an, în medie 70% din gaz este acum livrat populației la 6,8 bani kWh, din producția curentă, iar restul, din înmagazinare, la circa nouă bani.

După liberalizare, acest preț al „mărfii gaz”, în care intră și marja furnizorului, nu va mai fi impus de stat, ca acum, prin ANRE, iar furnizorii de gaze vor avea prețuri de piață. Toate celelalte componente ale facturii: tariful de distribuție, de transport, acciza și TVA rămân reglementate de stat.

La ce ar trebui să fim atenți

Înainte de a lua o decizie în privința noului furnizor ar trebui să fim atenți la mai multe aspecte, iar cel mai important este prețul total pe care îl plătim, deoarece mulți furnizori aleg să vă prezinte doar acea componentă a „mărfii gaz” și spun „la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE”. Cei care nu au posibilitatea să intre pe site-ul ANRE să folosească acel calculator de prețuri o pot face singuri ținând cont că în zona noastră tariful de distribuție este de 30 de lei/MWh, adică trei bani/kWh, la care se adaugă tariful de transport prin rețeaua Transgaz, adică 9,5 lei/MWh (0,95 bani/kWh). La acestea se adaugă prețul „mărfii gaz”. Peste toate trebuie adunate accizele și TVA.

În momentul de față, prețul pe care-l plătesc botoșănenii pentru gaz este 136 de lei/MWh. Orice ofertă cu prețuri mai mari nu ar trebui luată în considerare, deoarece prețul gazelor în piață este deja mult mai mic decât cel impus de stat și regăsit acum în facturi și anume 68 de lei/MWh. Apoi, producătorii români de gaze trebuie să livreze furnizorilor gaze pentru consumul populației la prețuri mult mai mici decât cele reglementate, care pot fi chiar mai mici decât jumătatea prețului reglementat.

O parte dintre furnizori au în oferte și o componentă de rezervare, adică un abonament zilnic ce ar trebui plătit pe lângă consumul de gaze. În acest caz ar trebui făcut un calcul foarte atent, pentru că o ofertă cu abonament, dar cu un preț ceva mai mic al gazului poate să fie mai bună decât una standard, fără acest abonament zilnic. Această situație este, în general, valabilă pentru cei care locuiesc la casă și consumă mai mult iarna și la cei care au centrale termice pe gaz cu un consum mai ridicat.

Atenție la denunțarea contractelor

Chiar dacă s-a făcut o alegere greșită, legislația oferă posibilitatea schimbării oricând a furnizorului, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării. Este foarte înțelept ca înainte de a încheia contractul să fie studiat foarte atent și modul de reziliere a acestuia și penalitățile ce ar trebui să fie plătite dacă este denunțat unilateral înainte de încheierea lui. Acum furnizorii fac oferte cu discounturi sau prețuri mici pentru o anumită perioadă, sau chiar cu posibilitatea unor servicii suplimentare gratuite sau a achiziției unor echipamente în condiții mai avantajoase, iar dacă se renunță la contract mai devreme decât termenul stabilit, aceștia pot solicita, în baza clauzelor contractuale, penalități egale cu valoarea consumului pe perioada rămasă din momentul în care se renunță la contract și finalul lui.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...