Aleşii locali au intrat în campanie electorală – Contre politice pe tema înlocuirii tramvaielor

0

Înlocuirea tramvaielor cu autobuzele achiziţionate în baza unui leasing operaţional şi problemele cu care se confruntă Eltrans au stat la baza unor contre politice, în şedinţa de astăzi, 19 iunie, a Consiliului Municipal Botoşani. Aleşii locali au discutat în contradictoriu, semn că se apropie campania electorală.

Viceprimarul Cosmin Andrei a anunţat că a făcut o analiză şi, „din momentul în care s-a semnat contractul într-un mod triumfalist în sala de consiliu, din luna februarie şi până astăzi, au fost zece incidente în care au deraiat tramvaiele”. Viceprimarul i-a reproşat primarului Cătălin Flutur că ţine autobuzele pe un teren închiriat la gară şi tramvaiele deraiază  în continuare. „Vă reamintesc că sunteţi singurul botoşănean care s-a plimbat cu aceste autobuze şi consider că este nedrept ca să plătim o factură de 32.000 de euro pe lună pentru a vă plimba dumneavoastră cu autobuzele. Vă solicit public, scoateţi la stradă autobuzele începând de mâine, aceste autobuze să opereze şi să oprim tramvaiele pentru că putem ajunge în situaţia în care să avem pierderi de vieţi omeneşti sau accidente cu pagube materiale din cauza infrastructurii deficitare de la Eltrans. Aveţi tot ce vă trebuie pentru acest lucru, am votat toate hotărârile, aveţi reprezentant în Adunarea Generală, aveţi Consiliu de Administraţie, aveţi toate hotărârile adoptate. Nu aveţi nicio scuză, în afară de faptul că nu s-a stabilit data alegerilor şi probabil că ţineţi aceste autobuze să le scoateţi înaintea alegerilor pentru a bifa o mare realizare, că aţi semnat un contract prin care închiriaţi nişte autobuze. Gândiţi-vă mai degrabă la vieţile botoşănenilor şi transmiteţi-i colegului de partid să oprească tramvaiele din municipiul Botoşani pentru că asta îşi doresc botoşănenii, nu este doar dorinţa mea”, a spus Cosmin Andrei.

„42 de zile nu s-a făcut nimic pentru că nu s-a întrunit AGA”

Primarul Cătălin Flutur nu a dorit să facă prea multe comentarii, în condiţiile în care în urmă cu câteva zile a anunţat paşii legali care trebuie făcuţi pentru înlocuirea tramvaielor, spunându-i doar lui Cosmin Andrei „faceţi campanie, atâta tot”.

Marius Oroşanu, recent numit reprezentant al Consiliului Municipal în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Eltrans, a ţinut să explice de ce nu pot fi scoase la această dată autobuzele pe trasee.

Practic, din 30 aprilie, de când s-a dat hotărârea de CL prin care au fost numiţi administratorii provizorii de la Eltrans, de la momentul respectiv s-a deschis posibilitatea de a se face primii paşi pentru a scoate tramvaiele din municipiul Botoşani şi a introduce noile autobuze. Din păcate, 42 de zile, nu s-a făcut absolut nimic pentru că nu s-a întrunit AGA în care erau reprezentaţi colegii de partid ai domnului Cosmin Andrei (consilierii PSD Călin Bosovici şi Andreea Buciuc – n.r.). Ulterior, la ultima şedinţă abia s-a schimbat reprezentantul în AGA şi de la momentul respectiv am preluat această atribuţie şi pot să vă spun că încercăm să lucrăm, sunt multe de făcut acolo şi sub nicio formă nu va putea fi respectat termenul de <mâine> să fie autobuzele, pentru că, pe lângă confortul botoşănenilor, trebuie să ne gândim şi la prevederile legale pe care nu putem să le încălcăm deoarece, după aceea oricine poate să atace o hotărâre luată”, a explicat Marius Oroşanu, Potrivit acestuia, trebuie respectate anumite termene şi aprobate anumite planuri de reorganizare, care să fie făcute de către organele colective de conducere îndrituite prin lege şi este foarte importantă respectarea prevederilor legale şi în privinţa salariaţilor de la Eltrans. „Sunt multe modificări de contracte de muncă acolo, poate nu vor fi încetări de contracte, vom vedea după ce se parcurge întreaga procedură. Trebuie făcut totul şi cu ochii la lege şi de aceea vă spun că termenul realist la care autobuzele pot să fie pe stradă este 1 august şi asta în condiţiile în care toţi lucrătorii de la Eltrans, cu atribuţii în domeniu, lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica pentru implementarea planului respectiv. Deci să lăsăm partea de demagogie, partea de politică, e campanie electorală mâine – poimâine, dar administrativ dacă discutăm, termenul cel mai rapid posibil este 1 august şi acesta cu sprijinul tuturor”, a spus Marius Oroşanu.

Cosmin Andrei a intervenit din nou arătând că „toate modificările de organigramă şi toate deciziile de la Eltrans puteau fi luate în acest interval de timp şi nu trebuie aşteptat ultimul moment, sau corelarea cu o campanie electorală în care într-un mod triumfalist” primarul să prezinte autobuzele botoşănenilor. „Chiar dacă îl puneţi pe domnul Oroşanu să dea explicaţii care nu sunt credibile, aveţi o obligaţie morală faţă de botoşăneni să daţi drumul la aceste autobuze să circule, aşa cum am aprobat prin Consiliul Local, pe traseele tramvaielor şi să oprim aceste tramvaie care sunt un real pericol pentru botoşăneni”, i-a mai transmis Cosmin Andrei primarului. În replică, Marius Oroşanu a arătat că nu a primit indicaţii de la primarul Cătălin Flutur deoarece, în 20 de ani de activitate publică a spus totdeauna ceea ce el a considerat de cuviinţă să spună. „Aţi spus că în februarie s-a semnat contractul însă vă reamintesc că până acum câteva zile, AGAde la Eltrans era cu reprezentanţii PSD, organigramă, stat de funcţii, ei trebuiau să aprobe, ori, din acest punct de vedere nu faceţi altceva decât să vă acuzaţi proprii colegi că au stat luni de zile şi nu au făcut nimic, ceea ce este un gest necolegial”, a concluzionat Marius Oroşanu.

 

+6 -1
se încarcă...