Șefii județului băgați în ședință de Orban pentru a stabili noi controale (foto)

Șefii instituțiilor deconcentrate băgate în ședință de către premierul Ludovic Orban, după ce numărul cazurilor îmbolnăvirilor de Covid continuă să crească.

Toți șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și toți factorii implicați în acțiunile de verificare începute in data de 3 iulie, in contextul epidemiei de coronavirus, s-au adunat în sala de ședințe „Nicolae Iorga” de la Prefectura Botoșani, unde, în prezența prefectului Dan Nechifor, și a subprefecților Rodica Zelincă și Laura Cronț, s-a efectuat o analiza asupra acțiunilor desfășurate până în prezent. Premierul Ludovic Orban le-a cerut autorităților ca echipele mixte să continue să verifice zonele aglomerate, centrele comerciale, piețele, târguri și terase, dar şi mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV 2.

Scopul acțiunilor este acela ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV 2”, se arată într-o informare a Prefecturii Botoșani.

Violeta Alexandru se ia de șeful ITM

Această ședință a survenit vizitei la Botoșani a ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a intrat inopinat în centrul comercial PARS și a descoperit că nimeni nu purta mască. Aceasta a postat pe pagina sa de Facebook cele constatate și „l-a tras de urechi” pe șeful Inspecției Teritoriale a Muncii (ITM) Botoșani, pentru că nu a făcut controale pe teren. „Am oprit, spontan, într-o zonă comercială. Aproape nimeni nu purta mască. Întrebându-i pe cei cu care am intrat în vorbă îmi spuneau că le este cald cu masca, că nu cred că li se poate întâmpla lor ceva. Câțiva uitaseră pe unde era masca. Diverse motive. Prea lejer tratăm lucrurile. Singurul argument puternic care părea că îi convinge nu a fost legat de sănătate, ci de perspectiva revenirii la perioada restricțiilor, perioadă în care veniturile lor au scăzut… Am avut o discuție cu Inspectorul Șef de la ITM Botoșani care îmi tot spunea că a avut plan de control. Răspunsul meu: ieșiți din birou pentru verificări, inclusiv dumneavoastră, în fiecare zi. La plan poate stă bine, la situația din teren – mai puțin”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Val de controale în zonele aglomerate

În realitate însă, de o săptămână, toate structurile de forță ale statului, printre care și angajații ITM, au făcut echipe mixte și au luat la purecat terasele și celelalte zone aglomerate ale orașului spre disperarea clienților. De altfel, și în timpul ședinței de la Prefectură, Piața Centrală era înțesată de echipe mixte, formate din jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali și polițiști care interziceau accesul în incinte chiar și copiilor dacă aceștia nu aveau măști.

Activitatea acestora se vede, în ultima perioadă numărul cazurilor noi înregistrate la Botoșani a cunoscut un trend pronunțat descendent, ajungând sâmbătă la 1.073 de cazuri, față de în timp ce în urmă cu o săptămână se înregistrau 1.041 de cazuri, adică s-au înregistrat în medie mai puțin de cinci cazuri pe zi.

Deja ai votat!