vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTApă cu porţia în comuna Stăuceni. Primarul ameninţă că va retrage comuna...

Apă cu porţia în comuna Stăuceni. Primarul ameninţă că va retrage comuna din ADI „Aqua”

De aproximativ trei săptămâni, locuitorii comunei Stăuceni primesc apă cu porţia. Situaţia îi nemulţumeşte cu atât mai mult cu cât, în actualul context epidemiologic, trebuie luate măsuri suplimentare pentru asigurarea igienei personale.

Nu avem apă de aproximativ trei săptămâni. Primim câte jumătate de oră, şi nu la ore fixe. Problema este mare, la timpurile astea şi la problemele care sunt, este foarte grav. Soţia mea lucrează la spital şi când vine acasă trebuie să facă neapărat duş. Avem canalizare, avem tot ce trebuie, dar nu putem să folosim reţeaua în condiţii normale. Noi avem fântână în curte, dar nu e racordată ca să ne asigure şi apă în baie. Cu această problemă ne confruntăm în fiecare vară”, a declarat un localnic din satul Victoria. El este nemulţumit şi de faptul că echipele Nova Apaserv nu intervin prompt la avariile semnalate.

Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni, a confirmat faptul că sunt probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă. „În conducta noastră  de aducţiune, au racordat locuinţe din satul Răchiţi şi Roşori. Acei cetăţeni au apă şi dacă se doreşte creşterea presiunii ca să ajungă apa şi la noi, au probleme cei din Răchiţi şi Roşiori”, a declarat primarul. Potrivit edilului, în comună trebuie să se asigure aproximativ 500 de metri cubi de apă pe zi, dar în realitate cantitatea e de 220 de metri cubi de apă.

Trebuie să fim corecţi şi să spunem că unii cetăţeni folosesc apă la udatul grădinilor. Însă, la fel de adevărat este că fiecare cetăţean a investit, şi-a făcut baie. Sunt oameni care nu mai au grupuri sanitare în curte. Vă daţi seama ce fac acum? Fântâni nu s-au mai făcut în ultima perioadă. Au mai fost probleme cu apa, dar problemele înregistrate în ultima perioadă sunt foarte mari. Sună cetăţeni la Nova Apaserv unde li se spune să ia legătura cu primăria, dar ce treabă are primăria? Primăria încasează apa? Chiar eu am sunat, fără să spun cine sunt şi mi s-a spus să iau legătura cu primarul”, a mai spus Cozmin Epuraş.

Primarul comunei nu exclude posibilitatea ca Stăuceniul să se retragă din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua”, pentru ca Primăria Stăuceni să administreze reţeaua de apă. „Ştiu că legislaţia nu-mi dă voie. Ne va amenda ANRSC-ul, dar pe Nova Apaserv cine o amendează?”, s-a întrebat Cozmin Epuraş.

Romeo Obuf, director operaţional Nova Apaserv, a declarat că de câteva zile sunt avarii pe conducta de aducţiune de la Stăuceni. „Azi (15 iulie –n.r.) am avut trei avarii pe aceeaşi conductă în zona Răchiţi, la Peco Socar. Dacă dăm drumul peste vreo două ore, rezervoarele nici nu au timp să se încarce pentru că lumea continuu consumă. Ar însemna să nu se consume două zile apă, rezervoarele să se umple şi apoi să se folosească apa. Aşa nici nu ajunge bine să se încarce rezervorul”, a explicat oficialul.

Cât priveşte racordarea în reţeaua de aducţiune a unor locuinţe din Roşiori şi Răchiţi, Romeo Obuf a arătat că s-au mai făcut racorduri „stânga – dreapta”, dar problema va fi rezolvată prin realizarea unei noi conducte de aducţiune, direct din Cătămărăşti, pentru Stăuceni, Unţeni şi Răchiţi.

Până atunci, se va funcţiona cu restricţii. Închidem rezervorul de la Tocileni, dăm drumul în Talpa, închidem Talpa, dăm drumul la Victoria, tot aşa. Nu este apă suficientă. Conducta nu este corect dimensionată. Ştiu că sunt nemulţumiri, dar asta este. Dacă lumea ar folosi apa numai pentru scopuri personale, nu pentru udat în grădină, apa ar ajunge. Pentru ca să producem acea apă, noi cheltuim anumite cantităţi de materiale, energie şi ei o folosesc la udat. Nu este normal”, a concluzionat Romeo Obuf.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...