Pregătiri pentru redeschiderea Muzeului „Ştefan Luchian”

0

La începutul lunii septembrie va fi redeschis Muzeul „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti. La această dată se fac ultimele pregătiri şi amenajări, muzeul urmând a fi un adevărat centru cultural care va găzdui mai multe manifestări importante pentru comunitatea locală şi pentru lumea culturală botoşăneană.

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean, a precizat că reabilitarea muzeului din Ştefăneşti s-a făcut în perioada 2017 – 2019 şi a presupus un efort financiar de 900.000 de lei. Fondurile au fost asigurate de către Consiliul Judeţean Botoşani. „Clădirea reabilitată  este aceeaşi unde a funcţionat muzeul, până în anul 2011. Clădirea aproape că se autodemola, însă am reuşit, prin finanţarea asigurată de Consiliul Judeţean, să obţinem o clădire reamenajată şi dotată pentru a deveni un adevărat centru cultural”, a spus oficialul.

La această dată se lucrează la amenajarea expoziţiei de bază. „Împreună cu colegii noştri conservatori, restauratori, muzeografi am reuşit să strângem suficient material, atât din colecţiile noastre, cât şi din donaţiile Fundaţiei <Ştefan Luchian>, condusă de profesorul Aglaia Corneanu, căreia îi mulţumim. Vom reuşi să amenajăm o sală tematică dedicată vieţii şi mai ales copilăriei lui Ştefan Luchian, la Ştefăneşti, locul unde s-a născut şi a copilărit”, a arătat Aurel Melniciuc.

Sala principală a muzeului a fost recompartimentată şi extinsă şi va găzdui expoziţii tematice temporare, conferinţe dar şi alte manifestări culturale. Pentru început, vor fi expuse tablouri din patrimoniul Muzeului Judeţean. „Pe viitor, ca urmare a unor concursuri pe care le gândim împreună cu Consiliul Judeţean şi Primăria Ştefăneşti, vom reuşi să adunăm colecţii bogate pe care să le punem la dispoziţia publicului vizitator. Începând cu anul viitor ne-am gândit să organizăm şi un concurs Ştefan Luchian, dedicat în principal copiilor talentaţi. Sperăm să atragem numeroşi copii talentaţi de la liceele de artă din întreaga ţară, din Republica Moldova, Ucraina şi diaspora”, a explicat directorul Muzeului Judeţean.

Viitorul centru cultural va putea găzdui şi tabere de creaţie. „Am reuşit să amenajăm şi spaţiul verde din faţa muzeului. Va fi o zonă foarte frumoasă pentru ca toţi cei care vor ajunge aici să petreacă timpul într-un mod plăcut şi util”, a concluzionat Aurel Melniciuc.

 

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...