vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTBătăi sângeroase oprite cu mascaţii

Bătăi sângeroase oprite cu mascaţii

♦ Bătăile violente care se soldează cu victime sunt la ordinea zilei în judeţ, luptele de stradă de la Dorohoi fiind ultimele de pe o lungă listă de astfel de cazuri
♦ Fenomenul este confirmat şi de un alt caz care a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni, dar care a fost ţinut sub tăcere de autorităţi, deşi urmările au fost deosebit de grave

Violenţele au escaladat în judeţ, iar răfuielile dintre tineri au ajuns să fie scăldate în sânge. De săptămâna trecută, municipiul Dorohoi a ajuns scena unor reglări de conturi între două familii de romi, iar la Corlăteni un tânăr a fost ucis după un atac violent al unor indivizi din comuna Vorniceni.

Situaţia de la Dorohoi pare însă scăpată de sub control, conflictul violent dintre cele două familii având deja trei episoade sângeroase, semn că măsurile dispuse până acum de autorităţi nu au avut efectul scontat.

Ultima confruntare dintre cele două tabere a avut loc luni dimineaţă, chiar în Piaţa Centrală când un grup de peste zece romi i-au atacat pe alţi doi (n.r. – imagini video). Cei din urmă au încercat să scape, însă au fost înconjuraţi şi înjunghiaţi. Potrivit unor localnici, scenele violente s-au petrecut chiar sub ochii unor poliţişti locali, care nu au reuşit să-i determine pe protagonişti să renunţe la intenţii.

În schimb, în urma unui apel pe 112, incidentul a ajuns în atenţia Poliţiei municipiului Dorohoi. „La data de 27.07.2020, ora 09.47, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi au fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că în Piaţa Centrală din municipiul Dorohoi are loc un conflict între mai multe persoane. Cu ocazia intervenţiei la eveniment, poliţiştii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, un bărbat de 40 de ani din municipiul Dorohoi fiind înţepat cu un obiect tăietor înţepător de către un tânăr de 19 ani din aceeaşi localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii si liniştii publice şi lovire sau alte violenţe. În continuare sunt efectuate cercetări în vederea stabilirii circumstanţelor producerii evenimentului, sub supravegherea unui procuror”, a precizat Simona Puşcaşu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Jandarm lovit cu pumnul în gât

Doar că agresiunea de luni are legătură cu celelalte două episoade violente care au avut loc la începutul săptămânii trecute, când alţi doi romi din localitatea au fost fugăriţi şi atacaţi de membrii aceleiaşi grupări, care le-au vandalizat şi locuinţele.

În violenţele din 21 iulie, un bărbat a fost înjunghiat, o parte dintre romii care au participat la altercaţie fiind înarmaţi cu arme albe. Ba mai mult, când echipajele de ordine publică au intervenit pentru a-i dispersa, unul dintre jandarmi a fost lovit cu pumnul în gât. Din acest motiv, la faţa locului au fost trimise atât trupele speciale ale Poliţiei, dar şi ale Jandarmeriei, „mascaţii” celor două instituţii fiind trimişi pentru a calma spiritele atât în cartierul Drochia din Dorohoi, dar şi la unitatea sanitară, unde se adunau mai mulţi membri ai familiei celui rănit.

În plus, întrucât spiritele riscau să degenereze, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au menţinut în zonă, timp de câteva zile, mai multe echipaje de siguranţă publică pentru monitorizarea situaţiei. În schimb, nu au fost dispuse niciun fel de măsuri preventive faţă de agresori, iar acest lucru a avut urmări.

„Situaţia ar putea fi scăpată de sub control”

Romii din Dorohoi spun că starea tensionată ar fi fost generată de un grup restrâns de romi, care au venit din judeţul Vaslui şi s-au stabilit în cartierul Drochia. Unii localnici nu au fost de acord cu acest lucru considerând că persoanele respective ar pune în pericol liniştea comunităţii. Atunci, cei veniţi au reacţionat violent, iar pe 20 iulie au tăbărât pe cel care a contestat prezenţa lor acolo. A doua zi, când un văr de-al celui atacat a vrut să afle motivul violenţelor a fost lovit şi înjunghiat. „Dacă autorităţile nu iau măsuri, situaţia ar putea fi scăpată de sub control”,a spus unul dintre localnici.

Bărbat ucis după o bătaie ca în Vestul Sălbatic

Că violenţele au explodat în judeţ o confirmă un alt caz care a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni, dar care a fost ţinut sub tăcere de autorităţi, deşi urmările au fost deosebit de grave. Pe 17 iulie, mai mulţi indivizi din Vorniceni, printre care Vasile B., de 43 de ani, Daniel C., de 37 de ani, Ionel C., de 33 de ani, şi Neculai C., de 27 de ani, au mers până în satul Podeni, comuna Corlăteni, pentru a vedea un teren cultivat de familia unuia dintre ei. Doar că la un moment dat, câţiva din grup au mers la un bar din localitate, unde nu au mai apucat să intre pentru că administratorii le-au spus că unitatea este închisă. Ce a urmat a întrecut orice închipuire.

Cei din Vorniceni s-au anunţat între ei şi au tăbărât pe doi localnici, Ciprian Gabriel G. Şi Ilie Lişman. Doar că bătaia nu a fost una clasică, cu pumni şi picioare, pentru că cei din Vorniceni au scos la un moment dat din portbagajul unei maşini un adevărat arsenal de arme albe, de la săbii şi toporişte, până la bâte şi răngi de metal, cu care i-au lovit pe cei doi localnici.

Lovit în cap cu o sabie, Ciprian Gabriel G. a fost rănit grav, iar celălalt tânăr, Ilie L., a suferit mai multe traumatisme. Ceilalţi localnici care au asistat la incidentul violent au reuşit să scape, iar în urma unui apel pe 112 victimele au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital. Aflat în stare gravă, primul tânăr a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă „prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, unde a decedat în cursul zilei de 20 iulie, din cauza leziunilor suferite în urma agresiunii.

Patru dintre agresori au fost reţinuţi

Iniţial, cazul a fost anchetat de poliţiştii şi procurorii de la Dorohoi, însă în urma decesului dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Aşa se face că în urma investigaţiilor, patru dintre agresori au fost reţinuţi şi trimişi în spatele gratiilor. „Faţă de doi dintre suspecţi s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de omor calificat, iar faţă de alţi doi sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de omor”, a precizat pentru „Monitorul” procurorul Alina Atomei, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Reţinuţi, cei patru au fost prezentaţi în faţa instanţei de judecată şi arestaţi preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...