Demisionar de drept din PSD prin înscrierea în Pro Romania, Liviu Toma rămâne în conducerea CJ

0

Situație încâlcită la conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani.

Vicepreședintele CJ Liviu Toma și-a anunțat candidatura la Primăria Botoșani din partea Pro România, după ce susține că nu s-a mai regăsit în politica PSD, pentru că „partidul nu mai funcționează ca o echipă”. Pentru a candida, Liviu Toma susține că și-a depus adeziunea la Pro România, altminteri candidatura nu ar fi putut fi discutată în forurile statutare ale partidului. „Mi-am depus adeziunea la Pro România. Doamna Mihaela Stoiciuc Vasilică a renunțat la candidatura ei după ce a văzut candidatura mea. Candidatura mea nu putea fi discutată fără o eventuală adeziune în spate. Deci, adeziunea mea la Pro România există”, a declarat Liviu Toma.

Și de aici încep discuțiile, pentru că depunerea unei adeziuni la un alt partid echivalează cu demisia din partidul în care activase, în speță PSD. „Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”, se arată în aliniatul 2 al articolului 8 a Legii partidelor politice. Doar că PSD nu poate face dovada că Liviu Toma și-a depus adeziunea la la Pro România. „Declarațiile domniei lui și articolele de presă nu sunt de ajuns. Avem nevoie de adeziunea sa la Pro România pentru a demara demersurile prin care să cerem prefectului vacantarea postului de consilier județean ocupat de Liviu Toma”, a recunoscut senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Pe de altă parte, este posibil ca PSD să nu-și dorească să iște un „caz Toma”, precum cel al consilierului local Daniela Roșu, care a obținut în instanță anularea demiterii sale din partid și implicit s-a menținut în Consiliul Local, unde acum creează majoritate cu PNL.

În aceste condiții, Liviu Toma își continuă mandatul la șefia CJ, mandat care îi va mai asigura, pentru cel puțin două luni, în care va avea un venit brut lunar de 20.800 de lei. Mai mult, din postura de vicepreședinte al CJ își va pute face campanie mult mai vizibil decât dacă ar fi revenit pe postul pe care-l ocupa în conducerea Urban Serv, înainte de a fi ales în conducerea legislativului județean.

Deja ai votat!
se încarcă...