spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBotoșăneni au uitat de comunicarea online cu statul (video)

Botoșăneni au uitat de comunicarea online cu statul (video)

♦ Foarte mulți dintre botoșăneni au uitat de comunicare electronică din perioada stării de urgență și iau cu asalt sediile instituțiilor statului.
♦ Pentru prevenirea răspândirii și infectării cu noul coronavirus a fost restricționată intrarea în instituții publice la un număr mic de persoane, iar oamenii așteaptă la cozi, la uși

Viața a revenit ușor, ușor la normal, iar foarte mulți dintre botoșăneni au uitat de comunicare electronică din perioada stării de urgență și iau cu asalt sediile instituțiilor statului. Nu e zi în care în fața acestora să nu pară că are loc o mică demonstrație. Și asta pentru că, pe motiv de siguranță medicală în sensul prevenirii răspândirii și infectării cu noul coronavirus, a fost restricționată intrarea în instituții publice la un număr mic de persoane.

Buluc la Fisc și Trezorerie

Cele mai aglomerate instituții sunt de departe cele din domeniul finanțelor. Astfel, de la prima oră a zilei, zeci de oameni așteaptă în fața ușilor de la Administrația Financiară sau Trezorerie. „Noi chiar recomandăm contribuabililor să folosească mijloacele de comunicare electronică. Îi încurajăm și am făcut comunicări în media prin care am promovat Spațiul Privat Virtual sau www.ghiseul.ro, am afișat adresele de mail la care pot depune actele sau solicita informații. Nu le putem interzice oamenilor să vină să-și rezolve problemele la sediu. Sunt care preferă să plătească în numerar la casieriile Trezoreriei, deși există și varianta plății online. Ce putem să le facem?”, a declarat Doru Alupoaie, adjunctul șefului Administrației Finanțelor Publice Botoșani.

Obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând Spațiul Privat Virtual (SPV), depunerea on-line, internet banking și www.ghiseul.ro. Pentru înrolarea în SPV poate fi accesat tutorialul video de înregistrare prin accesarea următorului link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice.

Pentru depunerea online, informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Agenției, la următorul link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/declaratii_electronice/Inf_depunere_persoane_fizice. Declarațiile se pot depune prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, utilizând certificate digitale calificate.

De asemenea, formularele/declarațiile fiscale, care nu se pot transmite pentru moment electronic, pot fi transmise de contribuabili și prin fax sau servicii de curierat.

Aglomerație și la Casa de Pensii

O situație specială se înregistrează și în cazul instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii, în special a Casei Județene de Pensii (CJP) și a Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

Casa de Pensii este, în general, „asaltată” de persoanele vârstnice. Multe dintre acestea, fie nu au acces la mijloacele de comunicare electronică, fie nu se pot adapta cu ușurință la utilizarea acestora și de aceea preferă să se deplaseze personal la sediul CJP și să relaționeze direct cu personalul instituției. „În scopul protejării beneficiarilor sistemului public de pensii, care reprezintă o categorie vulnerabilă, am creat și alternativa online prin noi adrese de poștă electronică personalizate pe fiecare tip de serviciu. În același timp, activitatea în sediul Casei de Pensii a fost adaptată astfel încât să protejăm atât beneficiarii, cât și personalul, prin crearea de culoare separate de intrare și ieșire, păstrarea distanțării fizice între solicitanți, respectiv funcționarii publici de la ghișeu, asigurarea unui flux controlat al publicului în spațiul închis. Deși cea mai simplă și sigură alternativă rămâne varianta online, aceasta este folosită în proporție mult mai mică, având în vedere că cei mai mulți beneficiari ai serviciilor Casei de Pensii sunt persoane în vârstă”, a afirmat Cristina Anton, directorul executiv al CJP.

De asemenea, oamenii au posibilitatea de a trimite documentele prin Poștă sau curierat cu confirmare de primire. Dar și această alternativă este mai rar folosită, mai ales în cazul depunerii actelor pentru deschiderea dosarelor de pensii, oamenii preferă să meargă să depună personal documentele, pentru că acestea trebuie să fie în „original”.

Aflux de oameni și la AJOFM

Și la AJOFM, în special lunea, se constată o aglomerație foarte mare în fața instituției. „Noi lucrăm online foarte mult. Ne-am adaptat activitatea la modul de lucru online. Probabil că cei care vin la instituție sunt cei cu ajutoarele minime garantate și reprezentanţii societăților care nu comunică online cu noi, dar aceștia din urmă sunt foarte puțini. De altfel, există chiar și un ordin al Ministrului Muncii prin care noi trebuie să desfășurăm activitatea preponderent online”, a declarat Gabriela Vranciuc, inspector superior în cadrul Compartimentului Resurse Umane, Salarizare, Comunicare şi Secretariatul Consiliului Consultativ al AJOFM Botoşani.

Recent, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, din 15 august, comunicarea cu toate instituţiile din subordinea ministerului se va face online, precizând că „drumul spre digitalizare este ireversibil la Ministerul Muncii”. Alexandru vrea ca beneficiarii de servicii să facă un singur drum la instituţii, la final, pentru a ridica documentele necesare: „fără alte drumuri, fără stat la cozi, fără a sta aplecat ca să poţi să auzi ce spune angajatul din spatele zidului”.

APIA lucrează și online și fizic

Și la instituțiile din domeniul agriculturii comunicarea se poate face atât fizic, cât și online. „Toată campania de depunere a cererilor de subvenții în cadrul diferitelor scheme de sprijin și a celor pentru rentă viageră s-a desfășurat și se desfășoară online. Și acum există posibilitatea de a lucra online cu beneficiarii, cât și cea fizică, la sediul instituției”, a declarat Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al APIA Botoșani.

La Cadastru, profesioniștii au conturi online

O situație oarecum similară se înregistrează și la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoşani. Deși acesta și-a reluat activitatea de relaţii cu publicul la ghișee, persoanele fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de specialitate, notarii publici şi celelalte categorii de persoane care au acces, pe bază de user şi parolă, la sistemele informatice ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pot să utilizeze aceste servicii online. „Ca și în perioada în care a fost stare de urgență, persoanele fizice pot obține extrasul de carte sau plan cadastral online, plătind cu cardul pe epay.ancpi.ro. De asemenea, actele se pot depune și fizic la ghişeele din cadrul OCPI Botoşani de luni până joi între orele 8:30 și 14:00 și vinerea între orele 8:30 și 13:00 și vor fi eliberate între 11:00 și 16:00, de luni până joi, și între 9:30 și 13:30 vinerea”, a declarat Aurel Bâlbă, șeful OCPI, adăugând că, într-adevăr, lumea preferă să se adreseze funcţionarilor de la ghișee.

Acesta a mai arătat că. deși şi-a reluat programul de audienţe în regim normal, „sesizările, petiţiile şi memoriile vor putea fi transmise, în continuare şi prin corespondenţă, folosindu-se mijloacele de comunicare electronică sau poştă”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...