Licitația pentru drumul prin Prăjeni, amânată din nou

0

O nouă amânare a drumului spre Prăjeni.

Luni după-amiază, comisia de achiziții din cadrul Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP), trebuia să deschidă ofertele pentru modernizarea celor 2,77 de kilometri de drum judeţean rămaşi neasfaltaţi dintre Prăjeni şi Plugari, dar a prelungit pentru a doua oară termenul de depunere la solicitarea drumarilor. Astfel, constructorii au termen până pe data 10 august, ora 15:00 să-și depună ofertele.

Lansată pe platforma de achiziții publice pe 7 iulie, licitația avea ca termen de deschidere inițial data de 27 iulie, ora 15:00, doar că asfaltatorii interesați de lucrare au solicitat prelungirea termenului de depunere al ofertelor. Unele solicitări erau chiar pentru o lună, dar comisia a acordat inițial o săptămână, pentru ca acum să acorde încă una. „Nu înțeleg de ce au nevoie de atâta timp, pentru că vorbim de un drum de doar 2,77 kilometri! Este o procedură de achiziție simplificată, totuși”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, în responsabilitatea căruia cad drumurile judeţene. Acesta speră ca în ciuda acestor întârzieri, comisia să facă o evaluare cât mai rapidă pentru a se putea intra să se toarne în această toamnă primul strat de asfalt. „Bineînțeles dacă nu vom avea contestații, pentru că văd că s-a creat o adevărată modă în a se contesta licitațiile”, a mai spus vicepreședintele CJ.

1,7 milioane de euro pentru nici 3 km de drum asfaltat

Valoarea proiectului este de 8,566 milioane de lei (n.r. – 1,7 milioane de euro), fără TVA, şi presupune modernizarea celor 2,77 de kilometri, turnarea de asfalt, efectuarea de rigole şi podeţele de rigoare. Termenul de execuţie al lucrărilor este de un an de la finalizarea procedurii de achiziţii, însă autorităţile judeţene speră că pe acest drum se va putea circula decent în această toamnă.

Despre investiţiile pentru acest sector s-a vorbit şi anul trecut, după finalizarea asfaltării în zonă, doar că lucrurile s-au împotmolit. Mai întâi, autorităţile au constatat că cei 2,77 kilometri de drum rămas neasfaltaţi figurau în acte ca fiind de piatră şi nu puteau fi asfaltaţi pe întreţinere, fiind necesare lucrări de investiţii. Cum acestea nu erau prinse în bugetul pe anul trecut, lucrările au fost amânate pentru acest an. Cum imediat după ce s-a aprobat bugetul la nivelul judeţului a izbucnit pandemia de coronavirus şi s-a impus starea de alertă, proiectanţii au vrut să-l lucreze pe baza datelor gps, doar că reprezentanţii DJDP le-au cerut să vină pe teren să facă măsurătorile la faţa locului. Acest lucru s-a petrecut la jumătatea lunii mai, iar acum, după aprobarea proiectului tehnic în CJ acesta a fost scos la licitaţie.

Deja ai votat!