spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTRecoltă mai mică, dar mai valoroasă

Recoltă mai mică, dar mai valoroasă

♦ Spre deosebire de anul trecut, producțiile de grâu au fost mai mici, dar s-au apropiat de media națională, chiar dacă județul Botoșani nu este o zonă de favorabilitate a cerealelor de toamnă.
♦ Totuși, agricultorii vor compensa pierderea de producție față de anul trecut, iar unii vor ieși chiar în câștig, prin prețul pe care-l vor obține per kilogram, mai mare cu cel puțin 60%.

Campania de recoltat a cerealelor păioase se apropie de final. Din cele aproximativ 30.000 de hectare cultivate cu cereale păioase, mai sunt de recoltat vreo câteva sute, în general, producătorii mari și medii trecând deja la pregătirea patului germinativ pentru alte culturi.

Spre deosebire de anul trecut, producțiile de grâu au fost mai mici, dar surprinzător, de această dată s-au apropiat de media națională, chiar dacă județul Botoșani nu este o zonă de favorabilitate a cerealelor de toamnă. Așa se face că producția de grâu din județul Botoșani se apropie de 85.000 de tone. Media recoltată pe un hectar oscilând în jurul a 2.800-2.900 kilograme pe hectar, dar au fost și microzone unde media producției a sărit de 6.800 de kilograme pe hectar cu record de peste 8.000 de kilograme. Este vorba de fermieri din zona Mihăileni, care an de an fac performanță în agricultură.

Recolte bune s-au obținut și în centrul județului, chiar dacă anul nu a fost tocmai unul favorabil. Tânărul fermier Cristian Andrici, care administrează mai multe ferme, printre care și Agroplant SA Brăești, chiar dacă nu se mai poate lauda cu producțiile de top de anul trecut, a recoltat și în acest aproape dublu cât media județului pe hectar, demonstrând încă odată că respectarea tehnologiilor adecvate de cultură a grâului și „genetica de bună calitate” pentru fiecare solă în parte poate aduce reduce rezultate bune și în condiții climatice dificile, precum cele din acest an.

Delibaș: „Producția din acest an are indici de calitate superiori”

Partea bună a producției din acest an este că majoritatea grâului obținut are indici de calitate superiori, fiind panificabil și chiar foarte bun și pentru pentru paste și specialități.

„Monitorizăm continuu campania de recoltare. Pot spune doar că producția din acest an are indici de calitate superiori. Despre cantități nu putem vorbi decât după ce fermierii completează AGR 2B 2020. Atunci vom avea o imagine de ansamblu pe întreg județul”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ).

Per total, trebuie spus că recolta de cereale de toamnă nu este atât de proastă în condițiile în care din cele 30.000 de hectare cultivate, o treime, adică 10.500, în special din sudul județului au fost considerate calamitate.

Prețuri mult mai bune obținute pe bursă

Captură: bursacereale.com

Pe de altă parte, agricultorii vor compensa pierderea de producție față de anul trecut prin prețul pe care-l vor obține per kilogram. Potrivit cotațiilor bursiere, prețul pe o tonă de grâu, în acest moment, este de 870 de lei, față de 550 de lei cu cât s-a vândut în urmă cu un an. Făcând un exercițiu simplu, valoare producţiei totale de anul trecut, 115.000 de tone, a fost de 63,25 milioane lei (n.r. – aproximativ 13 milioane de euro), în timp ce anul acesta, cele 85.000 de tone recoltate în județ valorează aproximativ 74 de milioane de lei (n.r. – peste 15 milioane de euro). La acești bani se vor adăuga și compensațiile pentru secetă pe care le va plăti guvernul și încă aproximativ 700 de lei pe hectar subvențiile de la APIA.

Ministrul Agriculturii speră să nu se scumpească pâinea

La nivel național, producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% faţă de 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. „La grâu, pentru că este suprafaţa cea mai mare – peste 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă a fost cu grâu – s-a recoltat până acum 89% din suprafaţă, producţia medie este de 2,9 tone pe hectar faţă de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producţia medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 – 5,6 milioane tone”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Acesta a adăugat că este suficient grâu atât în ţară pentru consumul intern, cât şi la nivel mondial, astfel că nu se aşteaptă la o creştere a preţului pâinii. Trebuie spus că în ultimele trei luni, prețul pâinii a crescut deja cu 20%, în condițiile în care combustibilii, electricitatea și gazele naturale sunt mai ieftine decât anul trecut.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...