Pregătiri pentru noul an şcolar – Multe şcoli sunt în şantier

0
btrhdr

Deschiderea noului an şcolar în condiţiile impuse de actualul context epidemiologic va reprezenta un adevărat examen pentru angajaţii din învăţământ şi pentru autorităţile publice locale. Dincolo de asigurarea unor spaţii suplimentare pentru elevi pentru distanţarea fizică, marea problemă rămân şcolile care nu au apă curentă şi cu grupuri sanitare în curte.

Oficialii din educaţie susţin că situaţia s-a îmbunătăţit comparativ cu anii trecuţi. Asta deoarece în multe unităţi sunt lucrări în derulare, însă nu se poate estima câte dintre acestea vor fi finalizate până pe 14 septembrie, când începe şcoala.

În judeţul Botoşani sunt 474 de şcoli (unităţi cu personalitate juridică şi structuri arondate), dintre care 129 fără apă curentă. În 104 dintre acestea sunt în derulare lucrări, în baza unor finanţări asigurate de la bugetul de stat.

Şi numărul şcolilor cu grupuri sanitare în curte este în scădere. Din numărul total de şcoli, 105 au grupuri sanitare în curte. Dintre acestea, în 27 se lucrează la noi grupuri sanitare, iar 57 sunt prinse în alte programe de finanţare. 50% dintre şcolile care mai rămân cu grupuri sanitare nemodernizate au un număr foarte mic de elevi sau efective de elevi în scădere”, a declarat Ana Maria Loghin, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul IŞJ.

Şantiere în multe şcoli botoşănene

În comuna Cristineşti, directorul Oana Darie a declarat că sunt în şantier Şcoala „Ioan Murariu”, grădiniţele din Poiana şi Fundu Herţii. Aceste unităţi au primit finanţări prin PNDL II. Elevii şi copiii din aceste unităţi vor învăţa în alte spaţii. Vom învăţa în două schimburi. Elevii din clasele V-VIII vor învăţa la Şcoala Dragalina, iar cei din I-IV, la Cristineşti, la grădiniţa din centru şi mai avem două săli puse la dispoziţie de primărie. În toate unităţile avem condiţii, grupuri sanitare în incintă, apă curentă”, a declarat Oana Darie.

Comuna Cristineşti este printre puţinele din judeţ care a avut şcoli finanţate şi prin PNDL I. Prin PNDL I noi am avut patru şcoli reabilitate, respectiv Dragalina, Dămileni, Baranca şi Fundu Herţii. Toate au centrală termică, grupuri sanitare şi apă curentă. Acum că vor fi reabilitate şi şcoala de la centru şi grădiniţele Fundu Herţii şi Poiana, vom avea toate cele zece clădiri reabilitate”, a mai spus oficialul. În această comună sunt este 600 de preşcolari şi elevi.

„Lucrările se finalizează la timp”

În comuna Vorona, sunt pe final lucrările de reabilitare a Şcolii Gimnaziale „AL. I. Cuza”, investiţie realizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Lucrările se finalizează la timp, astfel că activitatea va putea fi reluată în bune condiţii. Este o şcoală reabilitată, cu grădiniţă, cu cabinet medical, cu grupuri sanitare în incintă, cu tot ce trebuie. În celelalte unităţi de învăţământ din comună avem condiţii”, a declarat Daniel Lupu, directorul Liceului Vorona.

Aproape de finalizare sunt şi lucrările la ultima şcoală din Todireni care mai avea grupuri sanitare în curte, respectiv Şcoala primară 1 (Satul Nou). Şcoala a intrat în luna martie în reparații capitale şi unul dintre obiective era amenajarea toaletei în spațiul şcolii. Comuna este racordată la apă de la Stânca şi avem canalizare de mulţi ani, a declarat Carmen Maria Hemen, director adjunct al Liceului Todireni.

+9 -1
se încarcă...