Leș de porc cu pestă porcină pescuit din Prut

0

Pesta porcină africană vine la vale, pe Prut.

Săptămâna trecută, polițiștii de frontieră din zona Santa Mare au descoperit plutind pe Prut leșul unui porc domestic necrotaliat. Aceștia au anunțat autoritățile sanitar-veterinare, care au recuperat cadavrul și au prelevat probe. Acestea s-au dovedit a fi pozitive la pesta porcină africană. Din acest motiv a fost declanșată o anchetă pentru a identifica proprietarul animalului, dar fără succes până în acest moment.

Este cel de al doilea caz de acest gen din comuna situată în extremitatea sud-estic a județului. La sfârșitul lunii iulie a apărut un alt focar în satul Ilișeni.

Și atunci, ca și acum, tot polițiștii de frontieră au fost cei care au descoperit leșurile. Inițial aceștia au găsit doar cadavrul unui porc de câteva zeci de kilograme. La scurt timp, în aceeași zonă, au descoperit un al doilea leș. Ambele animale au fost răpuse de pesta porcină africană, iar în urma anchetelor epidemiologice s-a descoperit proprietarul, care a fost amendat cu 1.500 de lei pentru nerespectarea normelor de biosecuritate.

La porcul domestic, în județ mai este activ doar acest focar de la Santa Mare.

De anul trecut, molima a evoluat în 20 focare, 19 în nordul județului și unul la Românești. Din cauza pestei porcine africane au murit, cu cele trei de la Santa Mare, 25 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.

La mistreț, în județ sunt active șase focare de pestă porcină africană, în care au fost găsiți 112 mistreți găsiți morți, iar 20 de mistreți bolnavi au fost vânați.

Deja ai votat!
se încarcă...