Polițiștii au primit pistoale noi doar pentru poză

♦ Pistoalele Beretta care le-au fost înmânate cu fast polițiștilor de ministrul Vela au fost luate înapoi după ceremonie, iar la Botoșani nu a ajuns nicio armă

Prezentate cu mare fast de ministrul Internelor Marcel Vela, la sfârșitul lunii iulie a.c., pistoalele Beretta, care ar urma să intre în dotarea polițiștilor botoșăneni, încă nu au ajuns în județ. Ba mai mult, polițiștii care le-au primit în cadrul ceremoniei de prezentare din 29 iulie a.c. au trebuit să le restituie pe motiv că nu aveau instructajul făcut. „Deocamdată, pistoalele Beretta nu au ajuns la Botoșani. Probabil, distribuția se va face eșalonat, pe județe”, a spus comisarul Iulian Buciuleac, liderul organizaţiei județene a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Botoșani.

Ministrul de Interne Marcel Vela a înmânat polițiștilor pe 29 iulie a.c., în cadrul unei ceremonii fastuoase, primele 100 de pistoale Beretta dintr-un lot de 25.000 de astfel de arme achiziționate de Inspectoratul General al Poliției Române. Tot atunci, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, anunța că primele 5.000 de pistoale au fost deja recepționate și „vor fi distribuite după reinstruirea pe linia folosirii acestui tip nou de armament”. Cu toate acestea, la polițiștii din Botoșani nu a ajuns nici măcar un singur pistol. „Deocamdată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) nu au fost primite aceste arme”, a confirmat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Instructaj pentru poliţişti

În schimb, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au precizat că polițiștii cărora li s-au înmânat noile arme cu ocazia ceremoniei festive nu au putut folosi armele întrucât nu aveau instructajul obligatoriu. Astfel, pentru a putea primi armele și a le folosi în timpul serviciului, polițiștii vor trebui să urmeze un instructaj și să execute mai multe trageri în poligon pentru cunoașterea armei. În plus, au arătat reprezentanții IGPR, contractul de achiziție precede livrarea pistoalelor în trei tranșe.

Prima tranșă ar fi fost de 10.000 de arme, care au fost repartizate deja inspectoratelor de poliție din București, Ilfov, Brașov, Prahova, Constanța, Vaslui, Iași, Galați, Cluj, Timiț, Mureș și Dolj. IGPR a mai arătat că toate subunităţile care vor primi pistoale noi vor trebui să facă instruiri cu poliţiştii şi să efectueze trageri în poligon, „activitatea de instruire fiind una primordială, pentru ca serviciul poliţienesc să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”.

Deja ai votat!