Prefectul Dan Nechifor a anunțat ieri înființarea comisiilor de evaluare a pagubelor produse de secetă din care vor face parte și reprezentanţii APIA. „Dacă săptămâna trecută se punea problema ca colegii de la APIA să nu mai facă parte din acele echipe de verificare, de data aceasta am reușit să-i atragem. Rămân în comisiile care vor verifica efectele secetei. Avem zece echipe. Singura problema este că acțiunile de verificare a culturilor afectate se suprapune cu activitatea celor de la APIA referitoare la verificarea pe teren a eșantionului de control pentru subvențiile europene”, a declarat prefectul Dan Nechifor.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În urmă cu câteva zile, „Monitorul de Botoșani” atrăgea atenția că eliminarea specialiștilor de la APIA din aceste comisii face practic imposibilă evaluarea în timp util și corect a pagubelor create de lipsa precipitațiilor. Și asta pe motiv că ei trebuie să stabilească coordonatele parcelelor, să le localizeze cu exactitate pe câmp și mai ales dacă acestea figurează în bazele de date pe numele celui care cere despăgubirea. Revenirea este de bun augur, dar timpul până când efectele secetei trebuie evaluate este foarte scurt, până la sfârșitul lunii septembrie. Autoritățile locale trebuie să depună notificări până pe 15 septembrie. Prefectul Dan Nechifor a declarat că 21 de comune au trimis deja rapoarte operative și că vor mai veni și alte rapoarte pe parcurs, mai ales că sudul județului este în totalitate afectat. Astfel, la nivel de Botoșani se estimează ca fiind calamitate aproximativ o treime din culturi.
Ravagii făcute la nivel naţional
Seceta nu a afectat doar județul Botoșani, ci este mult mai cruntă în țară. Din acest motiv, săptămâna trecută, Guvernul a rectificat bugetul Ministerului Agriculturii pentru a prinde banii necesari despăgubirii fermierilor afectați. „Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum am promis şi cum nu s-a mai făcut de mulţi ani”, a declarat recent Adrian Oros.