spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTPreoți aruncați în lupta cu pesta porcină (video)

Preoți aruncați în lupta cu pesta porcină (video)

Apariția noilor focare de pestă porcină africană din sudul județului au determinat autoritățile să ia măsuri speciale pentru combaterea acesteia.

Astfel, într-o conferință de presă organizată la sediul Prefecturii, noul director interimar al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu, a anunțat că-i „va mâna în lupta” cu pesta porcină pe preoți și copii. Asta pentru că ei sunt „influencerii” din comunele județului.

„Noi trebuie să informăm gospodarii și populația prin orie mijloace, așa spune la lege: să conlucreze cu autoritățile. Și din discuțiile purtate am zis că trebui să identificăm acei influenceri. În mediul rural, pentru că populația este îmbătrânită, pentru că nu are acces la presa online, pentru că nu are Facebook, pentru că nu are rețele de socializare, am considerat că este imperios necesar să luăm legătura cu preoții din comunitățile respective și, înainte slujbă sau în timpul slujbelor, să le spună gospodarilor care sunt prezenți la acea slujbă ce se întâmplă în comuna lor pentru a preîntâmpina acea isterie că vin medicii veterinari și le ridică (n.r. – porcii), îi sancționează sau le face un mare rău lor”, a declarat Mihai Țurcanu, adăugând că un alt vector de comunicare pe care-l are în vedere vor fi copiii, care vor fi instruiți la școală ce să le transmită părinților sau tutorilor când se întorc acasă.

De asemenea, șeful DSVSA Botoșani a mai declarat că a luat legătura cu Poliția de Frontieră, care prin camerele de termoviziune să urmărească traseele turmelor de mistreț și atunci când văd deplasări de animale să anunțe medicii veterinari și vânătorii pentru a-i monitoriza.

Momeli repelante pe fondurile de vânătoare

O altă măsură este montarea unor momeli repelente, astfel încât mistreții să se sperie și să nu mai treacă pe fondurile de vânătoare afectate. Acestea au fost achiziționate de către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) care le vor monitoriza și le va alimenta cu feromoni. De asemenea, pescarii sportivi vor atenționa și ei autoritățile sanitar-veterinare dacă văd că mistreții migrează dinspre Moldova spre România.

Deciziile vin după ce săptămâna a fost descoperit leșul un porc necrotaliat pozitiv la pesta porcină africană. DSVSA a declanșat o anchetă pentru a identifica proprietarul animalului, dar fără succes până în acest moment. Este cel de al doilea caz de acest gen din comuna situată în extremitatea sud-estic a județului. La sfârșitul lunii iulie a apărut un alt focar în satul Ilișeni.

Și atunci, ca și acum, tot polițiștii de frontieră au fost cei care au descoperit leșurile. Inițial aceștia au găsit doar cadavrul unui porc de câteva zeci de kilograme. La scurt timp, în aceeași zonă, au descoperit un al doilea leș. Ambele animale au fost răpuse de pesta porcină africană, iar în urma anchetelor epidemiologice s-a descoperit proprietarul, care a fost amendat cu 1.500 de lei pentru nerespectarea normelor de biosecuritate.

La porcul domestic, în județ mai sunt active doar focarele de la Santa Mare.

La mistreț, în județ sunt active șase focare de pestă porcină africană pe opt fonduri de vânătoare, în care au fost găsiți 112 mistreți găsiți morți, iar 20 de mistreți bolnavi au fost vânați.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
8.9 ° C
9.6 °
6.1 °
74 %
1.7kmh
0 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...