Astăzi începe Anul Nou bisericesc

0

Ziua de 1 septembrie marchează începutul Anului Nou bisericesc, sau al sărbătorilor cu dată fixă. Această zi marchează creaţia lumii şi ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică. În credinţa romano-catolică începutul anului bisericesc începe în duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun. Evreii încep anul bisericesc tot în luna septembrie.

În ziua de 1 septembrie, pe lângă începutul noului an bisericesc se face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul şi a mamei sale, Marta. Sfântul Simeon Stâlpnicul, călugărindu-se şi suindu-se într-un stâlp patruzeci şi şapte de ani, şi făcându-se de multe minuni făcător, a adormit în pace”. Tot astăzi este cinstit şi Cuviosul Dionisie Exiguul, cel care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Primele sărbători sunt  Naşterea Maicii Domnului şi Înălţarea Sfintei Cruci

Primele sărbători din cursul anului liturgic sunt două praznice împărăteşti: Naşterea Maicii Domnului, la 8 septembrie, şi Înălţarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie. Prăznuirea acestor două sărbători la începutul anului bisericesc nu este întâmplătoare. Maica Domnului l-a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos, iar Sfânta Cruce este semnul biruinţei asupra morţii,  prin Patima Domnului îndurată pe ea, pentru mântuirea noastră. Cele două praznice de la începutul anului bisericesc arată începutul şi finalitatea lucrării de mântuire a omului şi a lumii, pe care a realizat-o Mântuitorul Iisus Hristos, fiind punctele de sprijin pentru începutul bun al noului an bisericesc.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de către Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea, când s-a rânduit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creştinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor <anul bineplăcut Domnului>. Prăznuim deci, astăzi, anul Domnului cel bine primit, dând mulţumire pentru toate bunătăţile pe care le-am luat din mâinile Domnului, măcar că, pentru ele, şi noi singuri suntem datori să ne sârguim, să fim bine primiţi înaintea Lui”, a transmis preotul Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”.

Deja ai votat!
se încarcă...