Vot cu acte expirate în starea de alertă

0

Actele de identitate care expiră pe perioada stării de alertă rămân valabile, pe teritoriul României, pe durata stării de alertă și încă 90 de zile de la încetarea acestei stări”. Aceasta este prevederea legală în vigoare și care se va aplica și în momentul alegerilor locale de la 27 septembrie. România este încă în stare de alertă până la jumătatea lunii și, chiar dacă va ieși, actele de identitate expirate sunt încă valabile. Astfel, titularii vor putea vota cu o Carte de Identitate, care la dată alegerilor este practic expirată. Acest lucru ar putea fi speculat de către politicieni. Dacă ne aducem aminte la scrutinele trecute au existat suspiciuni că „nu erau morți în cimitire, câți au fost prezenți la vot”.

Prefectul Dan Nechifor susține că nu va fi loc de fraude. „Nu există risc de fraudă, pentru că se monitorizează CNP-urile. Chiar dacă dimineața votează pe baza cărții de identitate expirate, iar ulterior obțin alta și va încerca să voteze, persoana va fi identificată pentru că CNP-ul este unic”, a declarat Dan Nechifor.

La rândul său, Ady Petrușcă, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP) Botoșani, susține că, probabil, vor fi puține cazuri de persoane care vor încerca să voteze cu actele de identitate expirate. Asta deoarece serviciile și-au continuat activitatea chiar și pe timpul pandemiei. În apropierea alegerilor acestea vor fi deschise de dimineața până seară pentru a le da posibilitatea oamenilor să-și preschimbe actele.

„Vom vedea ce se va decide”

„Din ce știu eu, cei a căror acte erau în prag de expirare au fost anunțați. Majoritatea și le-au preschimbat în termen”, susține Petrușcă. Acesta este completat de Constantin Gabur, șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Botoșani, care susține că nu știe ce procedură va fi decisă în cazul votului cu actele expirate, dar că, deși legea a prelungit valabilitatea cu 90 de zile a acestora a întâmpinat cazuri în care băncile și notariatele au cerut expres preschimbarea actelor de identitate pentru rezolvarea numitor probleme. „Vom vedea ce se va decide, pentru că sigur vom fi precizări în acest sens. Noi, ca la toate alegerile de până acum vom avea program prelungit cu publicul și cei care vor dori să-și schimbe documentele de identitate o vor putea face”, a conchis Gabur.

Deja ai votat!