joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Naşterea Maicii Domnului

Astăzi – Naşterea Maicii Domnului

Astăzi, 8 septembrie, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Este prima mare sărbătoare de după 1 septembrie, dată la care a început un an nou bisericesc. Naşterea Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.

Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului Iisus Hristos, a fost fiica drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana, care trăiau în oraşul Nazaret. Ioachim şi Ana duceau o viaţă de înfrânare şi sfinţenie, iar cea mai mare dorinţă a lor era aceea de a avea un copil. Ajunşi la o vârstă înaintată, ei începuseră să-şi piardă speranţa, dar s-au rugat cu lacrimi lui Dumnezeu pentru a avea şi ei un copil. Îngerul Domnului, Arhanghelul Gavriil, s-a înfăţişat separat atât lui Ioachim, cât şi Anei şi le-a spus că vor avea o fetiţă, iar ea îl va naşte pe Iisus, Mântuitorul lumii. “Şi se va numi Maria”, le-a spus îngerul.

Sfânta Fecioară Maria a fost o persoană desăvârşită încă de când s-a născut, aşa cum li s-a vestit Sfinților și Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana.

Sărbători închinate Maicii Domnului

Sfânta Fecioara Maria se bucură de preacinstire în Ortodoxie, fiind cea dintâi și cea mai mare dintre toți sfinții. Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioarei Maria. Aceste sărbători sunt socotite ca fiind praznice împărătești.

În afară de cele patru sărbători principale închinate Sfintei Fecioare, mai există în calendarul ortodox și alte sărbători: Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (26 decembrie), Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie), Izvorului Tămăduirii (Vinerea Luminată), Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (9 decembrie), Aducerea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne (2 iulie) și Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului (31 august).

Cultul ortodox al Maicii Domnului se exprimă și prin cântările și rugăciunile deosebite care sunt încadrate în rânduiala tuturor slujbelor bisericești. Maica Domnului se regăseşte mereu în rugăciunile noastre, fiind mijlocitoarea rugăciunilor noastre la Iisus Hristos.

Astăzi mii de botoşăneni îşi vor sărbători onomastica. Tot astăzi este hramul multor biserici şi comunităţi din judeţ.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...