Unul dintre cele mai proaste drumuri din județ vede asfalt

Unul dintre cele mai proaste drumuri județene DJ208H, Baisa – Corni – Sarafinești, este pe cale să scape de această etichetă după ce constructorii au început să toarne primul strat de asfalt. Aici urmează ca până la sfârșitul toamnei să se așterne și cel de al doilea strat de asfalt. Este vorba despre DJ 208 H, tronsonul cuprins între localitățile Baisa și Corni. Lungimea acestui sector de drum este de șase kilometri. Fondurile necesare pentru lucrările de reabilitare au fost alocate din bugetul CJ.

„În primăvară s-a lucrat la fundația drumului pe prima parte (n.r. – Baisa – Corni) și la egalizare pe cea de a doua (n.r. – Corni – Sarafinești). Se lucrează într-un ritm alert și evoluția lucrărilor este vizibilă de la o oră la alta. Mai mult decât atât, mi s-a și confirmat de către constructor faptul că în aproximativ două săptămâni lucrările vor fi încheiate”, a declarat vicepreședintele Dorin Birta, responsabil cu drumurile județene.

„Drumul ăsta e fărâmat de mașinile care cară balastru și material de balastieră din Siret. Pot să bage ei milioane de euro, dacă nu le interzic circulația pe aici se va strica din nou. Când trec ni se zguduie și casele din temelii, iar dacă drumul va fi bun vor merge și cu viteze mai mari”, a declarat un sătean din Corni care face zilnic naveta la Botoșani și care în ultimul an a început să circule pe acest drum și în detrimentul celui prin Mesteacăn.

Starea drumurilor s-a îmbunătățit în ultimii trei ani

Județul Botoșani are 652 de kilometri la nivelul județului, din care aproximativ 241, adică 37% sunt asfaltați. Din aceștia, peste 81% asigură condiții bune de circulație, 14% mediocre, iar 5% sunt în stare proastă. De asemenea, 266 de kilometri, adică 41% din rețeaua de drumuri județene, au o îmbrăcăminte asfaltică ușoară, adică un start subțire de asfalt, de câțiva centimetri, turnat peste structura drumului. Deoarece majoritatea covoarelor asfaltice au fost turnate în ultimii doi-trei ani, 50% dintre acestea se prezintă în stare bună, 17,4% sunt într-o stare mediocră, în timp ce aproape o treime (31,7%) sunt rele Câteva sute de metri, situate dincolo de stațiile de betoane de la Bucecea spre Hânțești sunt de-a dreptul impracticabili, fiind distruși de mașinile ce deservesc balastiera de pe malul Siretului.

Marea problemă este că în secolul XXI mai avem peste 144 de kilometri de drum județean de pământ și piatră. Dintre aceștia, peste 90% au stare mediocră, în timp ce 6,4% sunt proaste. Într-o stare bună sunt doar 3% din drumurile de piatră, adică doar ceva mai mult de patru kilometri.

Per total, 51,5% din drumurile județene sunt bune, 32,3% sunt mediocre, iar rele și impracticabile sunt 16,2%.

 

Deja ai votat!