sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăLocal BTDecalaj uriaș al veniturilor dintre cei mai bogați și cei mai săraci...

Decalaj uriaș al veniturilor dintre cei mai bogați și cei mai săraci botoșăneni

Împrumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 8,1% dintre gospodării. Acestea sunt contractate în principal pentru cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing a unor bunuri. Potrivit unei cercetări a Institutului Naţional de Statistică (INS), printre acestea se numără autoturisme, echipamente tehnice şi electronice.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Acest lucru este favorizat de faptul că în România se înregistrează al doilea cel mai mare decalaj al veniturilor dintre cei mai bogaţi 20% şi cei mai săraci 20% dintre oameni. Potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România acest raport este în anul curent de 7,1. Documentul evaluează diferenţele ratelor de inegalitate a veniturilor din România, Bulgaria, Suedia, Germania, Polonia, Spania şi Grecia.

Între cele şapte ţări, Bulgaria este ţara cu cea mai mare rată a inegalităţii veniturilor, cu un indicator de 8,1.

Decalajul dintre săraci şi bogaţi în România a crescut faţă de anul trecut, când acesta se afla la o valoare de 7. În 2018 rata inegalităţii veniturilor era la 7,2.

Polonia înregistrează în acest an un decalaj al veniturilor între bogaţi şi săraci de 4,3. Acesta este similar cu cel al Suediei şi mult mai mic decât cel înregistrat de România.

În Spania rata inegalităţii dintre veniturile săracilor şi bogaţilor este una ridicată în acest an, de 5,9.

La Botoșani sunt cele mai mici pensii și salarii din țară

La Botoșani, această polarizare este și mai accentuată. Aici se înregistrează cele mai mici pensii din țară, dar și printre cele mai mici salarii medii din țară. Actualii guvernanți, de altfel, ca și foștii, nu au soluții pentru reducerea prăpastiei dintre pensionarii cu venituri modeste, în majoritate, și cei cu venituri decente sau chiar de lux. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, insista doar pe majorarea pensiilor cu 40%. Asta va duce însă la o adâncire a decalajului dintre pensia medie din Botoșani și cea încasată în restul țării. Actualul ministru, Violeta Alexandru, susține, însă, că „nu există un sistem de calcul diferit al pensiilor pentru Botoșani, față de restul țării”. În aceste condiții, cum salariile de la noi sunt printre cele mai mici din țară, și pensia medie va rămâne ani buni cea mai mică.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Botoșani, la sfârșitul anului trecut, salariul mediu brut la nivel de județ a fost mai mic decât media națională cu peste 1.100 de lei. Astfel, la Botoșani acesta era de 4.346 de lei, față de 5.465 de lei cât a fost media națională. În consecință și pensiile vor fi în continuare cele mai mici din țară. Astfel, decalajul veniturilor celor mai bogaţi 20% dintre oameni şi cei mai săraci 20% dintre locuitori ai județului este mult mai mare decât media de la nivel național rezultată din studiul Friedrich-Ebert-Stiftung.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
21.7 ° C
24.6 °
21.1 °
92 %
1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
40 °
mar
38 °
mie
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La banii ăștia, normal că nu mai dau rest  aparatele.

EDITORIAL

Anul 2024 va intra în istoria contemporană a României ca fiind reperul temporal ce a adunat în jurul lui maximum de scrutine electorale posibile...

EPIGRAMA ZILEI

De-ar ști cucul să vorbească Cine nu l-ar fi-ntrebat De prin zona femeiască: -Zi-mi, pe unde-ai mai umblat?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...